Футбол святФутбол

От къде започва женският футбол и къде е най- популярен?

Женският футбол не е нов спорт. Първият записан мач е изигран на 23 март 1895 г. в Англия, когато северен отбор, играе срещу южен отбор. Северът печели със 7-1. До 1902 г. Футболната Асоциация забранява на клубовете членове, женските им отбори да играят. Това продълбава до Първата световна война, когато мъжете са изпратени на война и ролята на жените в обществото се измества. В този период женският футбол отново става модерен. Най-успешният отбор на епохата е Dick Kerr Ladies от Престън. До края на войната броят на женските отбори се увеличава значително и техните игри привличат огромни тълпи.

Първи международен женски мач

Първият международен мач, между два женски отбора, се провежда на 30 април 1920 г. Когато дамите на Дик Кер играят срещу френски отбор. Любопитно е, че мачът е гледан от 25 000 души.

До края на 1920 г. женският футбол привлича много внимание и огромни тълпи. В някои случаи, по-големи от мъжките отбори, от по-долната лига, нещо, което тогавашната ФА намира за не приемливо. През 1921 г. ФА забранява на женските отбори да играят, на терените на футболната лига. До 1969 г., когато е създадена женската Футболна Асоциация. През 1971 г. ФА вдига забраната, за да могат вече и жените да играят на терените им. През 1983 г. ФА се събира, със Световната федерация на рекламодателите (WFA) и през 1989 г. започна медийното отразяване.

След успеха на Световното първенство по футбол за мъже през 1990 г. играта се променя от физическа, към умела и много по-елегантна. Играта на жените съчетава умения, финес и динамика със сила. Първото официално Световно първенство за жени се провежда през 1991 г. и включва, всички най- добри отбори. За разлика от мъжете, победителите в Световното първенство за жени, могат да вземат трофея у дома, със себе си.
Женският футбол добива голяма популярност, а ето къде се играе най- много:

Аржентина

Като родно място на танго, Аржентина е красива страна, богата на история, култура и традиции. La Bombonera е един от най-атмосферните стадиони в света, като Superclásico е местният годишен футболен мач, между Boca Juniors и River Plate. Националният женски футболен отбор на Аржентина, носи прякора „La Albiceleste“ („белите и небесносините“), а женската лига на страната е основана през 1991 г. под ръководството на Аржентинската футболна асоциация.

Австралия

Красива комбинация от естествена красота и модерно развитие, Австралия е една от най-уникалните страни в света. Националният отбор по футбол за жени, има кенгуру в своето лого, от 1978 г. насам, за да пресъздава, бойния австралийски дух.

Бразилия

Тази южноамериканска нация е известна и със своята колоритна култура и забавно разнообразие от атракции. Някои от най-успешните, професионални футболисти в страната включват: Марта Виейра да Силва, Сиси (Сислейде до Амор Лима) и Кристиан Розейра де Соуза Силва. Бразилският женски национален отбор по футбол е наричан по няколко начина, включително „Canarinhas“ („женските канарчета“) и „Verde-Amarela“ („Зелено-жълто“). Жените се занимават активно със спорта в Бразилия, от началото на 80-те години на миналия век, когато е основан Esporte Clube Radar, футболният клуб, на женската асоциация в Бразилия.

Канада

Наричана също Австралия на северното полукълбо, Канада е друга страна с очарователна история и интересна култура. По отношение на футболната история на страната, нейната местна футболна лига се провежда от 1956 г. с добре изградена инфраструктура. Канадският национален отбор по футбол, за жени се контролира от Канадската футболна асоциация. Те са известни също като „Équipe du Canada féminine de soccer“ на френски.

Китай

Като една от най-старите държави в света, Китайската народна република е повлияла на храната и културните практики, на които се радваме днес. Националният женски отбор по футбол на Китай носи прякора „Стоманени рози“ на китайски и се управлява от Китайската футболна асоциация.

Колумбия

Разположена в северозападната част на Южна Америка, Колумбия е известна по света с много неща, включително разнообразната си култура, кафе арабика и естествени минерали, включително изумруди. Един от най-популярните спортове в страната е футболът, като мнозина наричат любимия национален женски отбор „Las Chicas Superpoderosas“ („Момичетата Powerpuff“) и „Las Cafeteras“ („Производителите на кафе“).

Дания

От цветни къщи, подобни на Лего, и елегантно изработени статуи, до пресни плодове и проста европейска кухня, Дания е известна с голямото си разнообразие. Датчаните се отличават в спортове като футбол, колоездене и датска дълга топка. Датският национален отбор по футбол, за жени носи прякора „De rød-hvide“ („Червено-белите“). Те представляват Дания и Гренландия в международни турнири по футбол за жени.

Англия

Дом на много забележителности и широко цитирана, като родното място на много професионални спортове. Освен футбола, англичаните са признати за развитието на състезателни спортни сцени за крикет, тенис и ръгби. Английският женски, национален отбор носи прякора „Лъвиците“ и се ръководи от Футболната асоциация. Отборът играе първия си мач през 1972 г. срещу Шотландия.

Франция

Една от най-романтичните страни в света, става свидетел на над 10 предложения за брак, всяка минута. По отношение на футбола, Франция има Френска футболна федерация, която развива елитни, футболни отбори в страната. Френският национален отбор по футбол за жени е по-известен като „Les Bleues“ („Сините“) и се ръководи от Френската футболна федерация (FFF).

Германия

Друга европейска страна, с исторически успехи във футбола е Германия. Националният отбор е един от най-титулуваните в света и е бил поле за игра на много уважавани играчи, включително Мирослав Клозе, Филип Лам и Оливер Кан. Германският национален отбор по футбол за жени е наречен „Die Nationalelf“ („Националните единадесет“) и се управлява от Deutscher Fußball-Bund или Германския футболен съюз (DFB).