Други

7-те най-опасни места за плуване в света

Плувното предизвикателство Oceans Seven не е за хора със слаби сърца. Смразяващо студени води, големи вълни и мощни течения, са само част от предизвикателствата, пред ентусиастите, които се осмеляват, да се опитат да го преплуват.

Какво е Oceans Seven?

С близо 200 километра, плуване през най-опасните океански канали в света. Плувците, които се надяват да завършат Oceans Seven, трябва да направят самостоятелно пресичане, на всичките седем канала без помощ:


• Ламанша, между Англия и Франция.
• Канал Каталина, между остров Каталина и континенталната част на Калифорния.
• Гибралтарският проток, между Испания и Мароко.
• Северният канал, между Ирландия и Шотландия.
• Каналът Молокай, между Молокай и Оаху, Хавай.
• Проливът Кук, между Северния и Южния остров на Нова Зеландия.
• Каналът Цугару ,между Хоншу и Хокайдо в Япония.

Само 21 души са завършили Oceans Seven, досега. За да бъде признато плуването, трябва да се извърши, без неопренов костюм.


Да преплуваш Ламанша


Водата в Ламанша е средно, около16 градуса, по Целзий. Много плувци се отказват, поради хипотермия, защото водата е много студена.

Канал Каталина

След това се отправяме към Калифорния, където каналът Каталина е най-трудният канал за пресичане, в Съединените щати. Със своите атрактивни 32 километра дължина, често го сравняват с Ламанша. Условията и разстоянията са сходни, въпреки че температурата на водата, обикновено е малко по- висока. Но може да падне с до 10 градуса, в последните няколко километра, преди брега на Калифорния, причинявайки хипотермия, дори при най-опитните плувци.


Плувците често започват това плуване в полунощ, за да избегнат дневните ветрове, които могат да бъдат доста неприятни. Плуването в тъмното може да бъде много дезориентиращо. Някои плувци съобщават за световъртеж и гадене по време на този етап от преминаването им. Каналът Каталина също има течения, които са трудни за прогнозиране. В някои случаи силните течения карат плувците да останат във водата 50% по-дълго, от предвиденото време. Времето за преминаване варира от 8 часа и половина, до 33 часа.

Гибралтарският проток


Гибралтарският проток минава между Испания и Мароко, свързвайки Атлантическия океан със Средиземно море. Плувците обикновено следват 14,4-километров маршрут. Известен със своите интензивни течения, плувците, които се опитват да прекосят Гибралтарския проток, могат да изпитат средна скорост на течението до 5,5 километра в час. Когато се съчетае с ветровити условия, това прави плуването трудно.


Протокът е перлата в короната на Oceans Seven, защото е един от най-натоварените корабни коридори в света. Така, че плувците могат да очакват много лодки в допълнение към бурните вълни. Тъй като времето може да бъде толкова непредсказуемо, има много малко дни, в които условията за безопасно пресичане са подходящи. Поради това плувците обикновено се групират в групи от по четирима. Всички те ще пресичат самостоятелно, но трябва да стоят на няколко метра един от друг. Средното време за преминаване е около пет часа.


Проливът Кук


Участниците трябва да преплуват приблизително 26 километра, между Северния и Южния остров, на Нова Зеландия. Борейки се с три течения, за да не бъдат отнесени в морето. Температурата на водата варира между 14 до 19 градуса по Целзий. Водата често е доста бурна, което може да затрудни поддържането на добра техника. Рекордът за протока Кук е около четири часа и половина.

Каналът Молокай


От студените води на Нова Зеландия се насочваме към много по-тропическите води на Хавай. Каналът Молокай е с дължина 42 километра, наричан е още канал Каиви или каналът на костите. Това е едно от най-трудните плувания в света. Най-бързото плуване, регистрирано някога, е около 12 часа. Каналът е известен с големи вълни, силен вятър и топло време. Температурата на водата е от 24 до 27 градуса по Целзий.

Каналът Цугару


Намиращ се в Япония, този дълбоководен канал минава между Хоншу, където се намира Токио, и Хокайдо, най-северният остров на Япония. Известно е с това, че има изключително силно течение, което тече от Японско море към Тихия океан. Плувците, които искат да поемат по епичното течение, избират по-кратък, 19,5 километров преход, започващ от най-северната точка на Хоншу. Но ако не могат да преминат през течението, те ще бъдат изтласкани извън обхвата на финала в Хокайдо.

Северният канал


Най-трудното плуване в канал, в света. Северният канал е водна ивица между Ирландия и Шотландия, с дължина 35 километра.Изключително трудно е да се предвидят метеорологичните условия и те могат да се променят много бързо. Температурата на водата често е близо 12 градуса по Целзий. Много често има силен вятър, придружен от облачно време и силни течения. Приливът тече от север на юг и се променя на всеки шест часа. В зависимост от силата на теченията в деня на вашето плуване и скоростта ви на плуване, можете да преплувате 45 километра поради допълнителен тласък от течението.


Тази област има голяма популация от медузи с лъвска грива, които имат много болезнено ужилване. В зависимост от приливите, плувците понякога тръгват по тъмно, а пълното преминаване може да отнеме между 9 и 18 часа.