Други

Най-трудните маршрути за катерене в света

С развитието на катеренето маршрутите стават все по-трудни. Добрите катерачи постоянно прокарват нови маршрути, а за да се повтори едно изкачване, понякога отнема години. Споровете за това, кои са най-добрите, най-трудните и най-екстремните маршрути никога не спират. На вашето внимание са едни от най- любимите маршрути на професионалните катерачи.


Dawn Wall -катерене по Big Wall


Това върховно предизвикателство на Йосемити е най-високият, най-стръмен и най-грубият маршрут до Ел Капитан. Първото му свободно изкачване е толкова впечатляващо, че тогавашният президент на САЩ, Барак Обама, лично поздрави Томи Колдуел и Кевин Джорджесън, за успеха им. Прокарването на разнообразни и трудни маршрути е специалитет за тях.


Супер дългото изкачване има 32 невероятно трудни терена, с изключително тънки ръкохватки и много плитки опори за краката. Завършването на този маршрут отнема седем години планиране.


През ноември 2016 г. Адам Ондра направи второто изкачване. Което му отне един месец планиране и мащабиране на маршрута само за осем дни. Според много катерачи, това е най-трудното скално изкачване, на голяма стена в света.


Тишина -Спортно катерене

Адам Ондра за пръв път прокара този 45-метров маршрут през 2013 г., но му отне седем посещения и повече от 40 дни катерене. Веднага го обяви за първия, в света 9c маршрут. Намира се на една от най-добрите скали за катерене, в света Hanshelleren. Включва една точка, където катерачът трябва да виси с главата надолу, от заклещен пръст на крака и след това да се завърти нагоре и да се изкачи по наклонения покрив. В крайна сметка му отнема, само 20 минути.


Този маршрут подобри три степени 9b+ („Change“, „La Dura Dura“ и „Vasil Vasil“), които също са създадени от Ондра.


Водопадът Хелмкен

Когато замръзне, 141-метровият водопад създава най-добрите ледени маршрути в света. Най-добрите ледени катерачи продължават да повишават нивото си там. „Spray On“, WI10, изкачен от Уил Гад и Тим Емет през 2010 г., е първото изкачване. Две години по-късно, „Wolverine“, WI11 от Емет и Клемен Премърл. А през 2016 г., оценката отново се покачи, с епичното изкачване на Interstellar Spice. Стръмният 80-метров терен с 30-метров надвес, включва 28 болта и преминава през „лабиринт от ледени ками и гъби“, за да завърши в ледена пещера. Много катерачи го описват, като най- доброто изживяване, при зимни условия.


Боудъринг – Бремето на мечтите

Този кратък боулдър обхваща само пет движения на ръка, над четири метра, върху 45° гранитна стена. За времето си, това е първият в света, маршрут с тази трудност. Сега един, от само два, боудър маршрута, за който се твърди, че са оценени, на най-трудното ниво, V17.
Другият, „No Kpote Only“, във Фонтенбло, Франция, е изкачен от Чарлс Алберт, които го катери бос, след 20 опита. Рохей Камеяма, който повтаря маршрута му дава по-ниска оценка V16/17.


Saphira – Смесено катерене


Това изкачване се простира на почти 55 метра над скали и лед. Включва стръмно и технично катерене. С дълъг, твърд връх, който включва пресичане на легендарната ледена висулка Octopussy. За да се състезава, Луси Хрозова използва повече от 65 движения „Yaniros“ за 50 минути катерене. Това отнема два пъти повече време, отколкото да изкачи легендарното изкачване Ironman (M14+) в Швейцария.
Филип Бабич претендира за по-висок клас M16 на „Oświecenie“. 62-метров маршрут, нагоре по целия покрив на пещерата Dziura, в Полша. След като преразгледа големината на заледения участък, стана ясно, че това всъщност е сух маршрут с инструменти.


Freerider – свободно, соло катерене

Свободните катерачи прокараха някои невероятни маршрути през последните години. Oт непрекъснатите изкачвания на Ален Робърт на най-големите небостъргачи в света, до свободното изкачване и слизане на Джим Рейнолдс от Серо Торе, в Патагония.
Филмът на Алекс Хонълд, Free Solo, за изкачването му на 915 метров гранит, на най-емблематичната стена в света, Ел Капитан. Той го постига с голи ръце, обувки и торба с тебешир. Според него, това е най- трудният му маршрут, до сега, изкачван, без въже.