Други

5-те най-трудни състезания по колоездене в света

Ако карането на колело ти се струва като детска игра и си мислиш, че този спорт не е кои знае какво, със сигурност трябва да се запознаеш с най-дългите и предизвикателни състезания по колоездене на планетата. Все повече аматьори се стремят да подражават на професионалистите и колоезденето на ултрадистанция е нарастваща тенденция сред колоездачите. А ето и кои са най- трудните колоездачни маршрути в света.


Кейп Епик
Cape Epic в Южна Африка е единственото MTB етапно състезание. То е класифицирано като „hors categorie“ или извън категорията, от UCI. 16-ото издание обхваща 624 км пътеки, единични писти и планини, които трябва да бъдат преодолени, за осем дни. Като перлата на изкачванията е Националния парк Тейбъл Маунтин, с 16 650 м надморска височина. На трасето участват 650 двойки ездачи, като професионалисти и амбициозни аматьори се състезават рамо до рамо.


Майорка
Балеарският остров Майорка се превърна в мека за шосейните колоездачи, благодарение на дългите, предизвикателни изкачвания. Mallorca 312 sportive позволява на участниците да изпитат уникални изживявания. Един от атрактивните маршрути там, е изкачвания на Coll de Femenia и Coll Puig Major. По-голямата част от 5050 м изкачване, от което се състои маршрута, завършва до средата на 312-километровото изкачване . А за тези, които искат да усетят вкуса на пътищата на Майорка, но не могат да се справят с дължината, на трасето, има и малко по-къси опции от 225 км и 167 км.


Unbound Gravel (Dirty Kanza XL)
Състезанието само с покани е 563 км, на чакълен път, разположен в Флинт Хилс, Канзас. Участниците имат само 36 часа, за да завършат самостоятелното каране, което включва повече от 4500 м надморска височина. Тези, които нямат късмета да получат покана, все още могат да се качат на малко по-късата, но също толкова предизвикателна обиколка Dirty Kanza 200 , която е 321 км.


Драконов дявол
Това еднодневно спортно събитие в Уелс засрамва другите, изправяйки участниците срещу почти 320 км каране. Тръгвайки от Порт Талбот на южното крайбрежие, маршрутът отвежда ездачите нагоре по неравните алеи на Брекън Бийкънс, преди да продължи към планините на среден Уелс. Зловещо нареченото Дяволско стълбище е най-трудното изкачване от групата. Черната планина, Дяволският лакът и 10-километровият Ригос също не са най-лесните по маршрута, който включва почти 5000 метра изкачване.


Състезание през Америка
Състезанието Across America започва през 1982 г., когато четирима колоездачи решават да се състезават от кея на Санта Моника в Лос Анджелис до Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк. Сега маршрутът минава от кея на Оушънсайд, Лос Анджелис, до Сити Док в Анаполис, Мериленд. Покривайки 4800 км, 53 000 м изкачване и 12 щата между Тихия и Атлантическия океан.