Шампионска лига

Голмайстори на УЕФА в Шампионска лига

Шампионската лига на УЕФА е един от най-престижните футболни турнири в света и най-престижното клубно състезание в европейския футбол, играно от шампионите на националната лига. Годишно футболно състезание на клубните асоциации, организирано от Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА). Това е най-гледаното клубно състезание в света и третото най-гледано футболно състезание като цяло, след Европейското първенство на УЕФА и Световното първенство на ФИФА. Предстои да разберем, кой ще бъде тазгодишния победител в Шампионска лига.

Началото

Световното първенство през 1895 г., е първата изиграна среща между шампионите на две европейски лиги. Тогава английският шампион Съндърланд побеждава шотландския шампион Хартс с 5 на 3.

Първият пан-европейски турнир е Challenge Cup. Това е състезание между клубове в Австро-Унгарската империя. Три години по-късно, през 1900 г., шампионите на Белгия, Холандия и Швейцария, които са единствените съществуващи лиги в континентална Европа по това време, участват в Coupe Van der Straeten Ponthoz, или така нареченото „Клубното първенство на континента“.

Шампионската лига на УЕФА, известна до 1992 г. като Купата на клубовете на европейските шампиони или Европейската купа, е годишно състезание за футболна купа на асоциацията. От 1955 година насам се организира от УЕФА. Първоначално се провежда като състезание с елиминации, отворено само за клубове шампиони. Турнирът е разширен през 90-те години на миналия век, за да се включи кръгова групова фаза и повече отбори. Разширението доведе до повече изиграни мача, увеличавайки шансовете на играчите за гол. По този начин класацията е в полза на съвременните играчи.

Форматът и броят на клубовете постепенно се разширява, като може да включва до пет клуба от една нация.

През 1998 г. се появи заплахата от Европейска Суперлига. УЕФА отговаря, като увеличава броя на клубовете от Шампионската лига на 32. Две години по-късно четиринадесет от най-богатите клубове, сформират своя собствена лобистка група, „G-14“ (по-късно увеличена до 18 клуба), за да окажат натиск върху УЕФА и ФИФА да увеличат своите дялове от приходите, от Шампионската лига и финалите на Световната купа.

Голмайстори в Шампионска Лига

Със 140 гола, Кристиано Роналдо в момента е най-добрият голмайстор за всички времена в Шампионската лига. Той много добре знае как да печели титли. Голмайстор в най- много индивидуални сезона, в историята на Шампионска лига, цели седем. Роналдо остава най-добрият голмайстор на състезанието от септември 2015 г. до момента. След като Меси подобри рекорда му за кратко, хеттрик на Роналдо срещу Шахтьор Донецк го изведе напред. В момента разликата между Меси и Роналдо е само от 11 гола.

Титлата най-резултатен голмайстор преди това беше държана от Раул, който вкара 50-ия си гол през 2005 г., докато беше в Реал Мадрид, за да изпревари Алфредо Ди Стефано. Той държеше рекорда до ноември 2014 г., когато неговият резултат от 71 първо беше изравнен и след това надминат от Меси.

Лионел Меси е единственият друг играч, който е достигал трицифрен брой. Той има 129 гола.

Следващите голмайстори в списъка са Роберт Левандовски с 94 гола, Карим Бензема с 90 и Раул с 71 гола.