Други

Погачар е първият състезател в историята, който печели Джиро, Тур дьо Франс и 12 етапа в една година

Тадей Погачар официално спечели третия си Тур дьо Франс. Само на 25-годишна възраст, той се нарежда сред десетте най-добри колоездачи в историята на този спорт. И вероятно, най-добрия от този век, заедно с Крис Фрум.

В цялата история има само осем състезатели, които са спечелили поне три Тура. С тази победа Погачар вече е наравно с Грег Лемонд, който спечели през 1986 г., 80 и 90 г. И Луисън Бобет, който го печели през 1953 г., 54 и 55 г.

Тадей стана и първият колоездач на настоящия век, успял да направи двойното Джиро и Тур в един и същи сезон, едното през май, а другото през юли. И осмият в историята. Последният беше Пантани през 1998 г.

Допълнителният бонус е, че след като вчера спечели в Ница, той става първият колоездач в историята, който печели Джиро, Обиколката и също така натрупва 12 етапа между двете, в една и съща година. По този начин той подобрява рекорд, поставен от самия Еди Меркс през 1970 г. Не напразно някои вече го наричат „новия канибал“.

През цялата си спортна кариера словенецът има общо 40 дни, облечен в жълто. Той вече е шестият в историята, който е прекарал най-дълго време начело във френския кръг и му остават още много години колоездене, на най-високо ниво. Все още обаче е далеч от 97-те, които Еди Меркс натрупа през цялата си кариера.

Погачар е пълният колоездач, от гледна точка на физика и отношение. Той кара, за да печели, кара за феновете и кара, за да пише история. Той вече е част от нея, а името му е записано с главни букви.

Източник :La Razon