Олимпийски спортове

Третата гимнастичка в историята, която печели втора индивидуална титла в многобоя

Симон Байлс спечели златния медал в многобоя на Игрите в Париж, осем години след победата в Рио 2016г. Така тя се нарежда наравно с легендарните Лариса Латинина и Вера Чаславска, единствените двойни олимпийски шампиони до момента.


Байлс спечели с резултат от 59.131 точки и преднина от 1.199 пред бразилката Ребека Андраде (57.932), отново олимпийска вицешампионка, в Токио 2020. Бронзът отиде при другата американка Суниса Лий, шампионка в Токио, с 54.465 точки. Смразяващото постижение на Байлс служи само за увеличаване на резултата на нейните преследвачи, особено на Андраде, която се доближи до златото по средата на състезанието.

Два дни след като изведе Съединените щати до отборното злато, Байлс имаше индивидуална победа. Направи грешка на щангите, но успя да я компенсира, с високото си изпълнение на последните два уреда. Андраде пое предизвикателството да победи Байлс с прескок, който беше почти съвършен, Ченг, доминираше с 15.100 точки, резултат от 5.6 трудност и 9.5 изпълнение.


Изглеждаше невъзможно Бейлс да надмине този резултат. Северноамериканката направи двойно салто, но с голяма крачка назад. Нейните 6.400 в началото я изстреляха до 15.766, въпреки изпълнението от 9.366 . Байлс вече беше начело след само един уред, следван на 0,666 от Андраде, на 1,700 от много опитната Ели Блек от Канада, която имаше страхотно представяне на щанги, и на 1,733 от алжирката Кайла Немур.


Андраде направи много уверено съчетание от 14.666, най-доброто от трите, които представи в Париж. Байлс загуби концентрация по средата, и едва успя да завърши. С последния си опит не надхвърли 13.733.


Въпреки, че направи сериозна грешка, не задържайки стойка на ръце на горната лента, алжирката Немур изпревари Байлс, която има тази модалност като единствената, в която никога не е печелила олимпийски медал. Андраде беше лидер по средата на състезанието, с разлика от 200 хилядни пред Немур и 267 пред Байлс. Балансът беше следващото препятствие пред фаворитите. Байлс, изпълни своята акробатична серия с апломб и беше отлична при слизането (14.566). Достатъчно, за да изпревари отново бразилката, която отбеляза 14.133. Те щяха да стигнат до последния уред, пода, с разлика помежду им от само 0,166 точки.


Немур подаде жалба относно оценката си, която беше приета и я остави на 13.233. Тя падна с едно място в класацията, изпреварена от италианката Алис Д’Амато.

Източник :La Razon