Формула 1

F1: Пиастри печели пред Льоклер и Ръсел

Пилотът на Макларън спечели след впечатляващ финал на състезанието. Сайнц и Перес, борещи се за подиума, се сблъскаха в предпоследната обиколка. Алонсо е шести.

Изданието през 2024 г. на Гран при на Азербайджан ще бъде запомнено като едно от най-вълнуващите състезания, завършвало без ясен победител до самия край. Тоест до две обиколки преди карирания флаг. Двубоят между Льоклер и Пиастри почти до края беше епичен.
Льоклер започна от пол, а Пиастри винаги оставаше на второ място, но без да губи задната част на Ферари. И двамата направиха по едно спиране. На италианската кола й отне повече време, за да спре да мисли, за съперника си, на когото му се наложи да спре още един път, за да смени гумите си, заради разграждане.

Льоклер беше толкова уверен, че в една от точките на спиране, в края на правата пилотът на Макларън го настигна. Шофьорът на монегаските не го очакваше и оттам започва преследването, което продължи повече от 20 обиколки. И двамата бяха с разлика от секунда и половина, като пилотът на Ferrari атакуваше в края на всяка основна права.

Обиколките минаваха и Льоклер започваше да се изнервя. Равенството беше почти постоянно, във всякакъв смисъл. Но Пиастри издържа и когато настъпи моментът на истината, тези, които се превърнаха в проблем за Льоклер, бяха Перес и Сайнц. И двамата успяха неусетно да се придвижат напред, като в бъркотията мадридчанинът дори изпревари пилота на Ред Бул. Но няколко завоя по-късно и двамата се разбиха. И това беше краят, защото управлението неутрализира състезанието и позициите останаха непокътнати.

Последната катастрофа даде на Ръсел трето място, а други като Норис се изкачиха на четвърто място, минимизирайки щетите след претърпяното вчера бедствие. Поне завърши пред Верстапен, който е негов съперник в шампионата. Добре се получи и за Алонсо, който завърши извън зоната на точките и зае шеста позиция.

Източник :La Razon