Формула 1

Подробности за състоянието на Михаел Шумахер: как общува с близките си

На 29 ноември се навършиха 11 години от злополуката, която промени живота на Шумахер, а истинското му състояние остава неизвестно.
Преди 11 години новини от Френските Алпи шокираха света на спорта. Михаел Шумахер претърпя инцидент със ски, в курорта Мерибел. Седемкратният шампион във Формула 1 си удари главата и получи увреждане на мозъка, което промени живота му, завинаги. Водачът е откаран с хеликоптер в най-близката болница, където състоянието му е определено като тежко. След това е преместен в Гренобъл, където претърпява две операции. Той остава в кома шест месеца, докато не се събужда, през юни 2014 г.

Разследването показа, че немският шофьор е напуснал маркираната зона на ски пистата, загубил е равновесие и си е ударил главата, в ръба на скала. Биле е замаян, но в съзнание, когато службите за спешна помощ пристигат. Михаел Шумахер е прехвърлен с хеликоптер в болницата, в Гренобъл, където претърпява една операция за „травма на главата, изискваща незабавна неврохирургия“ и изпада в кома.
Той най-накрая излезе от комата през юни 2014 г., преди да бъде преместен в Швейцария, първо в болницата в Лозана и след това в дома си.

Бил ли е на сватбата на дъщеря си?

Оттогава мнозина се чудеха за състоянието му, а сега сватбата на дъщеря му Джина отново предизвика всякакви слухове. Частният характер на церемонията беше очевиден от самото начало. Гостите, при пристигането си предадоха мобилните си телефони като част от строгите мерки за поверителност, които бяха въведени, за да се предотврати изтичане на информация в медиите. Това породи безкрайни спекулации, особено за възможното присъствие на Михаел Шумахер, чието здраве е една от най-големите енигми в света на спорта, през последното десетилетие. Според немската преса той е присъствал.

В момента бившият пилот на Ferrari живее между Женева и Майорка, със семейството си и денонощен медицински екип, който му предлага всички необходими грижи. Според германските медии германецът от няколко години живее в Швейцария и Испания, страни, до които пътува с медицински самолет. Смята се, че 15 лекари, масажисти и асистенти са част от екипа, който се грижи за него. През 2015 г., британският портал Daily Mail твърди, че разходите за това медицинско обгрижване на пилота надхвърлят почти 200 000 евро, на седмица.

Ето как той общува със семейството си

Бившият шеф на отбора във Формула 1 и бивш съсобственик на QPR Флавио Бриаторе, Елизабета Грегорачи, разкри как Шумахер общува с най- близките си по време на здравословната си битка. „Майкъл не говори, той общува с очите си. Само трима души имат право да го посещават и аз знам кои са те“, каза тя в изявления, предадени от Daily Mail. Тези слухове, че Шумахер не може да говори, бяха подкрепени от неговия син Мик, по време на документален филм на Netflix през 2021 г. за живота на баща му. Той каза: „Мисля, че сега с татко щяхме да се разбираме по различен начин.“

Последната официална информация, която феновете на Шумахер получиха, беше през 2023 г., когато беше съобщено, че пилотът е бил качен в спортна кола Mercedes AMG, в опит да се стимулират области от мозъка му, увредени след инцидента. Миналата година изявления на невролога Ерих Ридерер пред портала TMC хвърлиха малко повече светлина върху здравето на Кайзера. Специалистът заяви, че Майкъл е във вегетативно състояние и няма да се възстанови напълно. „Мисля, че е във вегетативно състояние, което означава, че е буден, но не реагира“, каза неврологът, който дава нови подробности за здравето на седемкратния световен шампион: „Той диша, сърцето му бие, може да седне и правете малки стъпки с помощ, но не повече. Мисля, че това е максимумът за него. Има ли шанс да го видим такъв, какъвто беше преди инцидента? Мисля, че не.”

Източник: LA RAZON