Баскетбол

Историята на Баскетбола

Един от най- завладяващите, обичани и скъпи спортове в света, започва като решение на един проблем. Интересно ли ви е да разберете къде започва всичко?

Където е възникнал баскетболът?

Играта е измислена от Джеймс Нейсмит през 1891 г. Ръководителят по физическото възпитание на колеж Спрингфилд, нарежда на Нейсмит да измисли ново занимание на закрито, което може да се играе от студенти през дългите зими в Нова Англия.


Във физкултурния салон на колежа Спрингфийлд ,тогава известен като Международното училище за обучение на YMCA. Намира се в Спрингфийлд, Масачузетс, зимата на 1891-1892 г. е дадено началото на Basketball Star.


Джеймс Нейсмит, човекът, който изобрети баскетбола

James Naismith, the man who invented basketball

По това време Джеймс Нейсмит e 31-годишен студент. След като завършва презвитерианския колеж в Монреал със степен по теология, Нейсмит прегръща любовта си към атлетиката и се отправя към Спрингфийлд, за да учи физическо възпитание. Това е сравнително нова и непозната академична дисциплина.


Необходимостта от нова игра на спортна тема, която да се играе на закрито и да е интересна. Лесна за научаване и лесна за игра, през зимата и на изкуствена светлина. Кара Нейсмит е да създаде игра, която е лесна за асимилиране, но достатъчно сложна, за да бъде интересна. Трябваше да може да се играе на закрито или на всякакъв вид терен и от голям брой играчи наведнъж. Трябва да осигурява много упражнения, но без грубостта на футбола или ръгбито.


Началото

Баскетболът в началната си форма е адаптация на много игри от своето време, включително американско ръгби (подаване), английско ръгби (топка за скок), лакрос (използване на врата), футбол (формата и размерът на топката) и нещо, наречено патица камък, игра, която Нейсмит е играл с приятелите си от детството.


Патица на камък използва топка и кош, който не можеше да бъде пробит. Което налага кош с достатъчно висок хоризонтален отвор, така че топката да трябва да бъде хвърлена в него. Нейсмит се обръща към училищния портиер, за помощ, надявайки се, че може да намери две 18-инчови квадратни кутии, които да използва като кошове. Вместо това портиерът се връща с две кошници с праскови. Нейсмит ги приковава към долната релса на балкона на гимнастическия салон, по един във всеки край. Височината на тези парапети е десет фута. В двата края на балкона има човек, който да взима топката от коша и да я връща в игра.

Едва няколко години по-късно дъната на тези кошници са отрязани, за да пуснат топката на пода.


13-те оригинални правила


Те описват, наред с други аспекти, метода за преместване на топката и какво представлява фал. Има назначен рефер. Играта е разделена на две 15-минутни половини, с пет минути почивка между тях. Първите баскетболни правила са написани от секретаря на Нейсмит и са поставени на таблото за обяви в университета. Отборите са избрани с трима центъра, трима нападатели и трима гардове от всяка страна. Двама от центровете се срещат в средата на игрището, Нейсмит хвърля топката и така се ражда играта „баскетбол“.

Набира популярност


Баскетболът става все по-популярен и има незабавен успех. Няколко седмици след създаването на играта, учениците представиха играта в собствените си YMCA. Правилата бяха отпечатани в списанието на колежа, което беше изпратено до YMCA в цялата страна.


Гимназиите и колежите започнаха да въвеждат новата игра и до 1905 г. баскетболът е официално признат, за постоянен зимен спорт. Правилата са променени, но като цяло играта на „баскетбол“ не се е променила драстично, откакто първоначалният списък на „Тринадесетте правила“ на Нейсмит е закачен на табло за обяви в Спрингфийлдския колеж.


Къде е измислен баскетболът?


Има известно объркване относно официалните отношения между Springfield College и YMCA. Объркването произтича отчасти от промените в името на училището в ранната му история.


Първоначално Училището за християнски работници, училището в началото на своята история има три други имена, които включват „YMCA“:


• Училището за обучение на YMCA
• Международното училище за обучение на YMCA
• Международният колеж на YMCA

Колежът не приема официално името „Колеж Спрингфийлд“ до 1954 г., въпреки че е бил известен неофициално като „Колеж Спрингфийлд“ в продължение на много години. Но с каквото и да е име, от основаването си през 1885 г., винаги е бил частна и независима институция. Колежът се радва на дълго и продуктивно сътрудничество с YMCA, но никога не е имал официални организационни връзки с движението YMCA. Объркването се усложнява от малка табела на ъгъла на сградата, където е измислен баскетболът. Сградата се намира на ъгъла на улиците State и Sherman в Спрингфийлд, Масачузетс. Знакът с думите „Християнска асоциация на младите мъже на Armory Hill“ се вижда на стари снимки на сградата, разпространени онлайн. Това заблуждава много хора и някои погрешно вярват, че Armory Hill YMCA притежава сградата и, че Джеймс Нейсмит е бил служител на YMCA.


През 2010 г. са открити някои исторически документи на YMCA и документи на Спрингфийлд Колеж. Тези документи доказват категорично, че гимназията, в която Нейсмит измисля баскетбола, не е била разположена в YMCA, а в сграда, притежавана и управлявана от Училището за християнски работници, от което произлиза днешният Springfield College. Сградата също така включваше класни стаи, общежития и офиси на преподавателите и служителите на институцията.


Джеймс Нейсмит, изобретателят на баскетбола, е бил инструктор по физическо възпитание в колежа. Лутър Халси Гулик, първият директор по физическо възпитание на колежа, предизвика Нейсмит да измисли нова игра на закрито, която учениците на училището да играят през дългата зима в Нова Англия. И така се създава една от най- великите игри в света.