Бойни спортовеБокс

Франсис Нгану срещу Антъни Джошуа – 8 март 2024 година

Франсис Нгану срещу Антъни Джошуа

В предверието на една от най-очакваните битки в света на бокса, спортните фенове са в очакване на срещата между Франсис Нгану и бившия шампион в тежка категория Антъни Джошуа. Джошуа, който е претърпял възходи и падения в своята кариера, се изправя пред ново и вълнуващо предизвикателство, което може да реши бъдещето му в спорта.

След загубите си от Анди Руис-младши през 2019 г. и  Олександър Усик, световен шампион на WBA, WBO и IBF в тежка категория през 2021 и 2022г., Ей Джей въведе значителни промени в своя боксов стил. Въпреки че новият му подход не е описван като особено атрактивен, той показа готовност да адаптира и усъвършенства своите умения в търсене на успех.

Франсис Нгану, от друга страна, е изправен пред своето собствено предизвикателство, преминавайки от смесените бойни изкуства (UFC) към бокс. Неговият дебют срещу Тайсън Фюри впечатли спортната общност. Нгану показа, че не е само състезател в ММА, а сериозен претендент като боксьор, което го направи истинска звезда. Мощта и издръжливостта, демонстрирани в този мач, представят Нгану като сериозна заплаха за всеки опонент в ринга.

Подготовката на Нгану за предишния му мач разкри високото ниво на тренировъчния процес и стратегическото планиране, необходими за справяне с боксови шампиони. Въпреки че Майк Тайсън не е участвал директно в неговата подготовка за предстоящия сблъсък с Антъни Джошуа, Нгану със сигурност е добре подготвен и готов да изненада.

Антъни Джошуа трябва да бъде особено внимателен, тъй като опонентът му има потенциала да го изненада, подобно на моментите в мача срещу Фюри. Смяната на треньори и адаптирането на нов стил може да са дали на Джошуа нови перспективи и умения, но срещу Франсис Нгану той ще се нуждае от всяка една от тях.  С други думи, Джошуа би трябвало да поддържа дистанция и да използва своя джаб, за да контролира мача.

В същото време, Нгану ще търси възможност да нанесе мощен удар, който може да промени хода на срещата с един-единствен замах. На скоро камерунецът беше определен за човекът с най-силен удър в света.  Двамата се изправиха лице в лице на кантара като стана ясно, че Нгану е с 9 кг по-тежък от Джошуа с тегло от 123,65 килограма, докато бритенецът е с тегло от 114,49 килограма. 

Дан Харди, бивш състезател в UFC, смята, че това е много по-добър мач за Франсис Нгану и посочва, че стилът на Джошуа, който не се движи като Тайсън Фюри, може да улесни Нгану да нанася попадения. Харди очаква Нгану да има голямо самочувствие поради опита си от предишния мач и да покаже значително подобрение.

Джордж Гроувс, бивш световен шампион в супер средна категория, изразява възхищението си от Франсис Нгану и подчертава, че никой не бива да го подценява. Той отбелязва, че Нгану е известен със своята мощ при ударите и че натискът върху Джошуа е огромен, тъй като се изправя срещу боксьор с рекорд 0-1. Въпреки това, Гроувс предполага, че Нгану може да се представи двойно по-добре поради допълнителната подготовка.

Джони Нелсън, бивш световен шампион в крузър категория и експерт по бокс на Sky Sports, разкрива своите притеснения относно Джошуа. Той изразява изненада от способността на Нгану да създаде страх и респект сред боксьорите в топ 10, като същевременно подчертава, че ако Джошуа не подходи към мача с правилната тактика и самоувереност, може да бъде нокаутиран.

Битката между Антъни Джошуа и Франсис Нгану, която е обявена за „черешката на тортата“ на галавечерта в Саудитска Арабия, е насрочена да стартира след полунощ по българско време на 8 март 2024 година. Събитието ще започне около 19:00 часа българско време, като основната битка се очаква да се проведе няколко часа по-късно, в ранните часове на 9 март.

За феновете в България, които искат да наблюдават този вълнуващ сблъсък, възможност да гледат мача директно от български телевизионни канали няма да имат, тъй като нито една българска телевизия не разполага с правата за излъчване на битката. Въпреки това, битката ще бъде достъпна за гледане чрез стрийминг платформата DAZN, която предлага събитието под формата на „pay-per-view“ на цена от 34.99 лева. С тази покупка, зрителите не само ще имат възможност да гледат цялата галавечер в реално време, но и ще получат безплатен абонамент за един месец за платформата, която обикновено струва 24.99 лева месечно.