Европейско првенство

Бидзина Иванишвили щеше да плати 10 милиона евро, ако отборът му спечели

Най-богатият човек в Грузия, предложи допълнителна мотивация на играчите на грузинския футболен отбор, за успех на Европейското първенство. Той им обеща бонус от 10 милиона евро, ако бяха успели да победят Испания в осминафиналния си мач. Това трябваше да е допълнителен стимул да дадат всичко на терена, но и фокусира медийните прожектори на цялата планета върху отбора и, разбира се, върху олигарха.


Съобщението за този специален бонус дойде чрез политическата партия, която магнатът основа, Georgian Dream. Смята се, че той вече е направил този жест, след като отбора победи Португалия, миналата сряда.


Бидзина Иванишвили, на 68 години, се смята за „лидер в сянка“ на кавказката държава и сега всички погледи са вперени в него.

Въпреки че в момента той не заема никаква правителствена или институционална позиция от какъвто и да е вид, голямата му банкова сметка му позволява да прави каквото си иска, в бившата съветска република. Поне така беше през последното десетилетие, откакто мандатът му като министър-председател на страната приключи между 2012 и 2013 г. Той застава начело на партия, която сам основава една година преди успеха си на изборите. Партия, която се самоопределя като консервативна и антизападна. С политики, подкрепени от част от народа, защитаващи националната власт, срещу предполагаема агресия от чужбина. Нещо, което неговите недоброжелатели разбират като начин за осуетяване на евентуалното влизане на Грузия в Европейския съюз и сближаване на позициите с Русия. След една година на поста той избра да предаде властта на избран от него наследник и да продължи работата си.


Може да е изненадващо, че той пропилява състоянието си за подобен тип инициативи. Но може би не толкова, ако вземем предвид, че икономическата му мощ се оценява на 4,9 милиарда долара, което е малко по-малко от една четвърт от БВП на Грузия. И в същото време, когато всички говорят за тази ексцентричност, в неговата страна, неговата партия ограничи правата на LGTBIQ+ чрез законопроект, в който уж се защитават „семейните ценности“.

Източник :La Razon