Футбол святВисша лига

Челси намалява заплатите

Съдружникът в Clearlake Capital Хосе Фелисиано, чиято компания притежава Челси, заяви, че има планове клубът да продължи да редуцира значително разходите за заплати.

Откакто американските инвеститори, начело с Тод Бойли, финализираха сделката по придобиването на лондончани през май 2022 г., започна безпрецедентно купуване на играчи в рамките на три трансферни прозореца.

Общо около 1 милиард паунда бяха изхарчени за нови футболисти в момент, когато Челси записа едно от най-лошите си класирания във Висшата лига през този век и пропусна шанса да участва в евротурнирите.

Междувременно клубът от Западен Лондон трябва да се съобразява с изискванията на „Финансовия феърплей“ на УЕФА. За феновете отстрани изглежда сякаш „сините“ харчат повече пари, отколкото са постъпленията им през сезона.

Независимо от това, Boehly и Clearlake Capital са възприели подхода да подписват дългосрочни договори с по-млади играчи, което им позволява да спестят от трансферни такси.

Последните новини около клуба показват, че са отминали дните на високи заплати, отделяни за футболистите всяка седмица. Вместо това разходите се намаляват, като се предпочита сключването на договори с по-дълъг период.

За да се справи с финансовите разпоредби на УЕФА, Челси започва да продава голяма част от своите играчи, привлечени от бившите собственици, някои от които бяха с изтичащи договори.

Говорейки пред медиите на икономическото събитие IPEM в Париж, Фелисиано посочи, че „сините“ ще предприемат допълнителни мерки за намаляване на разходите си за заплати, които ще бъдат на най-ниското си равнище през 2024 г.

Съсобственикът на Boehly и Clearlake Capital каза пред медиите: „Купихме актив, който е много желан от много други потенциални купувачи. В крайна сметка ние сме съгласни с нашите фенове. Най-добрият начин да направим нашия клуб по-ценен от финансова гледна точка е да печелим. Отборът имаше труден първи сезон, който бе първи за Boehly и Clearlake Capital. Въпреки това разполагаме с голям потенциал.“

По-късно по време на събитието той добави: „Това, което се опитваме да направим, е да намалим заплатите и по същество оперативните разходи на бизнеса с над 100 милиона долара годишно.“

По този начин Фелисиано намекна, че други играчи, които не са привлечени в Челси през последните три трансферни прозореца, могат да напуснат още през 2024 г.

Това означава, че през януари футболисти като Трево Чалоба и Конър Галахър ще бъдат поставени в списъка за продажба. Първият вече не е желан от новия мениджър Почетино, докато на втория му остават две години до изтичане на договора.

Вашият коментар