Тенис

Чудото на Карлос Алкарас е „благословия“ за тениса

Фелисиано Лопес е категоричен: „Истинска благословия за тениса е да има някой като Карлос Алкарас. Начинът, по който той играе, е много различен от стила на останалите.“

Лопес смята, че новият шампион на Уимбълдън Карлос Алкарас съчетава елементи от тениса, изповядван от Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Светът на спорта трябва да приветства успехите на Карлос Алкарас, превърнал се в неговата нова звезда, смята още бившият четвъртфиналист на Уимбълдън.

Само преди няколко дни Алкарас победи Новак Джокович в изключително оспорван и инфарктен финал. Сърбинът е един от най-великите играчи в историята на тениса. Финалът бе изпъстрен с виртуозни разигравания, като приключи след петсетова епопея.

Испанецът Лопес подчертава значението на възхода на своя сънародник. При това е забележително, според него, ранната възраст, на която Алкарас стана шампион на Уимбълдън. Испанецът е все още в зората на своята кариера, но въпреки това вече печели големи турнири.

„Знаете колко е важно да победите на Уимбълдън когато сте 20-годишен“, каза Лопес пред британските медии. „Много рядко е да видиш някой като Карлос да печели титли на такава възраст, успявайки наистина да предизвика големия Новак Джокович на финала.“, продължава Лопес.

„Мисля, че той е много зрял за годините си и доказателството за това е колко смел беше срещу Ноле. Когато мачът преминаваше през най-трудните моменти в петия сет, той показа смелост. Беше убеден, че може да го направи.“, убеден е Лопес.

„Както Новак каза след пресконференцията, мисля, че Карлос, освен своите тенис умения и способности, които притежава, трябва да се добави и неговата психическа сила. Това са впечатляващи неща за един почти тийнейджър.

„Той е подложен на голям натиск, откакто започна да играе професионален тенис. Сравнението с Рафаел Надал и останалите от т нар. „Голяма тройка“ винаги ще го съпътства. Но изглежда, че се справя с напрежението и е много впечатляващо какво е постигнал досега.“

Забележително е, че Алкарас добива популярност именно когато Рафаел Надал е към края на кариерата си.

„Испания е спортна страна и аз го наричам това малко чудо, защото е много рядко да се види някой като Карлос. Още повече, че Рафа е на път да приключи своята кариера“, каза Лопес. „Сега имаме Карлос, който направи пробив. Това е наистина невероятно за Испания като цяло, за всички, защото това е нещо много рядко да се види.“

Все още е твърде рано да се каже дали Алкарас може да си извоюва място в историята на тениса, подобно на това на Надал.

„Разбира се, че трябва да изчакаме. Само времето ще покаже колко турнири от Големия шлем и титли може да спечели. Но мисля, че е истинска благословия за тениса да има някой като него. Защото смятам, че начинът, по който той играе, е много различен от повечето елитни тенисисти и това е нещо, на което всички трябва да се радваме“, заяви Лопес.

„Ако се има предвид всичко, което вече е направил, мога да кажа, че той може да бъде един от най-великите. Но от друга страна е много рано да се каже. Какво ще кажете за титли в 15 турнира от Големия шлем? Как ви звучи това? Не знам колко далеч може да стигне, но е много трудно да се стигне толкова далеч особено на тази крехка възраст.“

Всички зрители споделят своето възхищение от начина, по който Алкарас играе. Неговият стил беше оприличен на комбинация от похватите на Надал, Джокович и Роджър Федерер. Това сравнение бе споделено от не по-малък експерт от самия Джокович след финала на Уимбълдън.

„Вярно е, че Карлос няма толкова голям опит, както всички останали лидери в тениса. Той има психическата сила на Рафа, физическата мощ на Рафа и Ноле, както и завидни тенис умения. Виждам прилики с Роджър в развитието на кариерата на Алкарас и в много други неща. Карлос направи много силна заявка за бъдещето. Наистина е така“, категоричен е Лопес.

Алкарас бързо се адаптира към игра на тревни кортове, а Лопес призна влиянието на треньора Фереро.

„Искам да отдам голямо уважение и на Хуан Карлос“, каза Лопес. „Той беше играч номер 1 в света преди години. Успя да спечели и Откритото първенство на Франция. Фереро беше невероятен играч. Но когато Карлос беше малко дете, Хуан Карлос му даде всичко, за да го превърне в голям играч. Треньорът е виновникът, който стои зад успеха на Алкарас на Уимбълдън.“

„Без съмнение Хуан Карлос беше полезен в процеса на адаптиране към тревата“, продължи Лопес.

„Карлос изигра само шест мача преди турнира в Куинс. След това спечели Куинс и Уимбълдън един след друг, така че, разбира се, цялата заслуга е на неговия треньор. Защото това е едно от основните умения, които притежава. Алкарас има капацитет и способност да се адаптира много бързо на всяка една настилка, на която играе. Но съм сигурен, че Хуан Карлос беше много полезен по време на този процес.“

Следващият турнир от Големия шлем ще бъде US Open, който започва на 28 август. Алкарас ще пътува до Флашинг Медоус, за да защитава своята титла от миналата година. А Джокович определено има шанс да си отмъсти на испанеца за финала на Уимбълдън.

„Алкарас е наистина в началото на своя път. Той изживява мечтата си. Много е трудно да си представя какво му е в момента и да се справям с голямото напрежение, което е неизменна част от живота на водещите спортисти“, смята Лопес.

„Неговото израстване стана наистина много бързо. Мисля, че това е най-трудното нещо за него. Той каза, че вече много пъти кариерата му се развива с доста бързи темпове. Фактът, че той спечели Уимбълдън на 20 години, го показва. Малко са играчите, които са го направили в миналото.

А на пресконференцията самият Алкарас бе лаконичен: „Пътуването беше страхотно досега“.

Вашият коментар