Футбол свят

ФИФА ще се опита да въведе ново правило за засада

Международната футболна федерация (ФИФА) и Международният борд на футболните асоциации (IFAB) работят върху ново правило за засада, съобщава испанският таблоид „Мундо Депортиво“.

Според новите правила засада ще бъде фиксирана, само ако при подаването към атакуващия футболист, той е зад последния в защитата с цялото си тяло. Когато част от тялото на атакуващия играч е в една линия със защитника, засадата няма да се зачита.

В момента засада се отсъжда, ако нападащият играч е зад последния дори с милиметър. Според мнозина фенове по света, това разваля романтиката на играта и я прави не достатъчно атрактивна.

Новото правило ще бъде тествано в първенството на Швеция за юноши до 21 години, както и при това на девойките до 19 години. Италия и Нидерландия също ще се включат в проекта с мачове при подрастващите и по-малките. След това ще се изготви подробен анализ, за да се прецени дали новото правило да бъде наложено за постоянно навсякъде.

Инициатор на предложените промени свързани със засадата е ръководителят на комисията за футболно развитие на ФИФА, французинът Арсен Венгер, който също така е и легенда на треньорското кормило на Арсенал.

Вашият коментар