Баскетбол

Глушков за Везенков: Той е боец, ще остави следа в българския спорт

Първият българин, играл в Националната баскетболна асоциация (НБА) и настоящ президент на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков заяви, че е сигурен, че Александър Везенков ще успее в НБА.

Глушков игра за Финикс Сънс през сезон 1985/1986, а най-добрият български баскетболист в момента Везенков ще облече екипа на Сакраменто Кингс през следващия сезон след като премина в състава от Олимпиакос.

„За мен няма изненада. Няма изненада, не защото съм вътрешен човек, а беше ясно, че нещата вървят натам, те го оценяват“, заяви в интервю за БТА Глушков.

„След този сезон, който направи беше ясно, че натам му е пътят, че го искат. Радвам се, че той избра, защото наистина можеше да избира“, каза още Георги Глушков и продължи по повод Александър Везенков:

„Той е боец, винаги е работил сериозно и знае, че всеки връх е тежък за изкачване. На него пътят му е да остави голяма следа в българския баскетбол. Според мен, на него това му е мисия. Той бе фар в последните пет-шест години на всички млади българи как се работи, как се постигат резултати – с постоянство, с труд, с талант. Той бе фарът на тези момчета, а сега е на по-високо ниво и ще бъдем свидетели от по-далечно разстояние. Но младите могат да гледат, да се учат, да искат, да мечтаят. Това е нещо много силно. Приел е предизвикателството.“

Георги Глушков е разговарял преди дни с Везенков и е изразил подкрепата си към неговия избор. „Имах разговор с него преди няколко дни и казах какво мисля по въпроса, така че изборът беше негов, аз му казах, че ще бъде подкрепен от всички каквото и да направи, че неговият избор е правилен. Ние сме зад него и ще бъдем първи негови фенове. Гордеем се, че той има качества да постигне много добри резултати, да стане един от добрите играчи в НБА. Аз съм убеден в това нещо. Пожелавам му само да бъде здрав. Той е много умен, много трудолюбив и талантлив. Тези качества са достатъчни и предостатъчни да вдигне имиджа на българския баскетбол и отвъд океана. Да сбъдне една своя мечта“, разкри президентът на родната баскетболна федерация.

Попитан какво според него е най-трудното в НБА, Глушков коментира: „В НБА има много силна конкуренция, но Европа се доближи много до американския баскетбол. Може би в някои отношения Европа има и много силни страни, които в момента в Америка ги оценяват. Много европейски играчи успяха с европейските си качества да се впишат много, много сериозно в американския баскетбол. Всеки ден е борба там, но трябва да знаем, че когато човек е тръгнал да покорява върхове, всеки ден трябва да се доказва. Той знае това нещо, минал е по такъв път. Сигурен съм, че той ще успее.“

Вашият коментар