Тенис

Гришо отстъпи на световния номер шест на „Уимбълдън“ в драматичен двубой

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров отпадна от осминафиналите на “Уимбълдън” след загуба 6:3, 6:7(6), 6:7(4), 3:6 за 3 часа и 22 минути игра от световния номер 6 Холгер Руне.

Първи сет

Гришо започна с чудесен сервис по диагонала и форхенд по правата, след което завърши с бекхенд-воле за 15-0. Прав удар в аут на съперника доведе до 30-0, а българинът заложи на излизане напред след второ подаване, което му донесе успех – 40-0. Добър ретур и последвал форхенд-уинър по обратния диагонал откриха сметката на Руне при 40-15, а втори пореден отличен ретур на датчанина му донесе още позитиви – 40-30. Първото дълго разиграване отиде на сметката на световния номер шест след грешка от плосък бекхенд в средата на корта на Григор, а всичко започна от ретур на основната линия. Датчанинът се справи чудесно с подсечен бекхенд на противника и контрира с форхенд по обратния диагонал за точка за пробив. Неотразен начален удар възстанови паритета, а втори пореден такъв осигури авантаж на Димитров. Атрактивно разиграване беше спечелено от Гришо на мрежата и той все пак спечели проблематичния гейм – 1:0.

Руне стартира с печеливш сервис по диагонала, но после прати форхенд в мрежата – 15-15. Добър ретур на Гришо затрудни максимално съперника и го провокира да сбърка за 15-30, но при 30-30 вече световният номер 6 спечели лесна точка от начален удар. Пореден къс обратен диагонал от правата страна на ракетата на датчанина доведе до успешен за него край на гейма – 1:1.

Комбинация сервис-форхенд-уинър на Димитров послужи за 15-0, а неотразено подаване доведе до 30-0. Нов мощен начален удар бе последван от любимото драйв-воле за 40-0, а още един печеливш форхенд завърши безметежния сегмент – 2:1.

Руне сервираше уверено и комбинираше с форхенда си за 30-0, след което блесна с технично воле на мрежата при опит на Гришо за марковия му минаващ (китков) бекхенд. Гришо обаче също заслужи аплодисменти с бекхенд-ретур-уинър по правата за 40-15, но следващото му връщане излезе леко в аут – 2:2.

Гришо поведе уверено с 15-0, но после отново съперникът му показа класа с елегантно воле на мрежата и се добра до 15-15. Неотразен сервис послужи за 30-15, а същото упражнение от второ подаване в тялото бе достатъчно за 40-15. Агресивен форхенд-ретур на Руне го доближи до 40-30, само че ас (номер 1) на Димитров направи резултата 3:2.

Датчанинът отново показа умения на мрежата и се предпази от минаващ бекхенд, за да си осигури аванс от 30-0. Топ ракетата ни пласира нов ретур от обратен удар за 40-15, но в следващия момент пропусна със сантиметър минаващ бекхенд и трябваше да приеме изравняването – 3:3.

Непредизвикано сбъркан форхенд на Гришо го изправи пред 0-15, а двойна грешка доведе до 0-30. Ас номер 2 свали част от напрежението при 15-30, а невърнат втори сервис направи съотношението 30-30. Още един ас по правата от полето за равенство осъществи обрат (40-30), но после с помощта на „ястребовото око“ се стигна до двойна грешка на българина – дюс. Този път Руне провокира българина да излезе на мрежата и го матира с къс диагонал и много ниско свалена топка – точка за пробив. Страхотно разиграване, в което Гришо измъчи противника с подсечени бекхенди, го доведе до излизане на мрежата и спасяване на брейк-бола. Рисково второ подаване обаче провокира нова двойна грешка и още един шанс за пробив за Руне, но българинът се справи с невероятен минаващ форхенд от плонж извън очертанията на корта – нов дюс. Комбинация от супер втори сервис с тежък прав удар по правата донесе авантаж на Димитров, но геймът продължи след негова грешка от форхенд – четвърто равенство. Неотразен начален удар отново му донесе авантаж, но прекрасна къса топка на Руне му позволи да вкара гейма в пети дюс. Шокиращ аут от смач пред празен корт на българина го вкара в беда и той трябваше да защитава още един шанс за пробив, но с абсолютно същото изпълнение Гришо го отрази. Невърнат втори сервис осигури пореден авантаж на топ тенисиста ни, но той сбърка рисков бекхенд по правата над най-високата част на мрежата – шести дюс. Чудесен форхенд по правата на българина пак го изведе до авантаж и ас по правата той най-после затвори почти 15-минутния гейм – 4:3.

Два поредни пъти подсечените бекхенди на Гришо затрудниха максимално Руне и той направи две грешки от форхенд за 15-30. Фантастичен и марков минаващ обратен удар по правата изведе българина до двоен брейк-бол, но за съжаление първият се изправи след форхенд в аут по обратния диагонал. Пробивът е факт, но Димитров се подхлъзна, а Руне прати прав удар в аут – 5:3.

Гришо имаше нужда да се възстанови след падането, но сбърка лесно воле пред празен корт за 0-15, което подсказваше, че още не е напълно 100%. Дълбок бекхенд на линията на Руне провокира грешка на българина за 0-30, като най-после първият сервис се привлече на помощ по диагонала за 15-30. Трета грешка – този път от сечен бекхенд – доведе до двоен брейк-бол за съперника, а първият беше отразен зрелищно, защото Григор отново падна, но осъществи успешно воле на мрежата. Неотразен начален удар на българина неутрализира и втория шанс за пробив, а втори пореден такъв вече означаваше сетбол. За съжаление, тежко разиграване завърши с чудесна къса топка на Руне и невъзможност на Димитров да прехвърли мрежата, въпреки че я стигна. Перфектна комбинация сервис-форхенд-уинър осигури втори сетбол на Гришо, но притеснителни оставаха гримасите, които правеше между точките. Руне отрази и него с малко късметлийски ретур и последвал форхенд тип деми-воле по обратния диагонал, но българинът стигна до трети шанс за затваряне на сета с неотразен начален удар. Дълбок форхенд, докато тича, най-после заслужи на топ ракетата ни спечелването на първия сет – 6:3 за 54 минути игра.

Втори сет

Руне започна експресно втория сет и спечели първото си подаване за по-малко от две минути – 0:1. Гришо пък регистрира прекрасен форхенд по диагонала веднага след началния си удар за 15-0, а след това добави невърнат сервис за 30-0. Последва четвъртата двойна грешка – 30-15 – но веднага имаше компенсация с още едно безвъзвратно подаване за 40-15. Втори сервис и веднага след него форхенд осигури изравняване 1:1.

Хубав плосък бекхенд по диагонала на Димитров му издейства 15-15, но датчанинът регистрира втория си ас за 30-15. Ретур на българина докосна мрежата и може би разсея малко Руне, който пресили форхенда си – 30-30. Атака на мрежата на световния номер 6 го доближи на точка от спечелване на гейма, но Гришо наказа съперника с перфектен минаващ бекхенд и допълнителен форхенд-уинър – дюс. Двойна грешка на 20-годишния тенисист го постави в позиция да защитава брейк-бол, а втора поредна такава означаваше ранен пробив за Гришо – 2:1.

В почивката между геймовете Димитров получи хапче, вероятно болкоуспокояващо, без да се възползва от официален медицински таймаут. Той записа петия си ас веднага след подновяването, а после търпеливо с подсечени бекхенди изчака грешка на съперника за 30-0. Петата двойна грешка също обаче последва веднага, но следващото разиграване бе изключително качествено и Григор го спечели с повече търпение от основната линия. Неотразено подаване затвърди пробива за 3:1.

Руне имаше донякъде и късмета да поведе набързо с 40-0, а сбъркан ретур на Гришо сложи бърз край на петия гейм при 3:2. Форхенд в аут на датчанина доведе до 15-0, но моментално той заложи на нова поредица от агресивни прави удари за 15-15. Димитров дръпна с 30-15, а след това световният номер 6 сбърка бекхенд – 40-15. Нов аут след опит за удар на линията от ракетата на Руне сложи положителен за нас край на гейма – 4:2.

20-годишният датчанин спечели втори светкавичен сервис-гейм в този сет, без да загуби точка и практически без игра, а предстоеше Гришо да подава с нов комплект топки – 4:3. Българинът започна с успешно излизане на мрежата веднага след начален удар за 15-0, а после регистрира неотразен втори сервис – 30-0. Топ ракетата ни направи две нетипични поредни непредизвикани грешки от форхенд, за да се стигне до 30-30. Руне беше агресивен с ретура и форхенда си по диагонала, за да си издейства точка за пробив. Контакт с филето помогна на датчанина да се възползва от неточност на съперника, за да бъде изравнен резултатът – 4:4.

Световният номер 6 прати бекхенд в мрежата за 0-15, а Григор отново извади лош късмет при излизане напред и изключително неловък отскок на топката – 15-15. Сервис-печеливш обратен удар послужи на Руне за 30-15, а още един изключително тежък начален удар го изведе до 40-15. Невърнато подаване осигури втори последователен гейм на сметката на датчанина – 4:5.

Димитров започна с класическа комбинация сервис-форхенд за 15-0, но след това изпусна смач от средата на корта за 15-15, което му се случи за втори път в мача. Българинът направи още една непредизвикана от водеща позиция, но после компенсира с ас за 30-30. Поредният пресилен прав удар на Гришо вече означаваше сетбол за съперника, само че нашият топ тенисист се постара да го отрази с поредица от тежки форхенди. Сервис-форхенд беше изпълнен безупречно, за да може Димитров да получи авантаж, а Руне сбърка с предната страна на ракетата си – 5:5.

Датчанинът пласира две поредни бомби за 30-0, само че после трябваше да гледа как Гришо реализира божествен печеливш бекхенд-слайс по правата. Двойна грешка доведе до 30-30, а за съжаление българинът пак се подхълзна в неподходящ момент и загуби разиграването – 40-30. Сервис-мрежа на Руне сложи точка на гейма при 5:6.

Прекрасно бекхенд-воле на Григор му издейства аванс от 30-0, но после датчанинът се отчете с печеливш ретур – 30-15. Фамозен подсечен обратен удар по правата на българина провокира грешка от противника за 40-15, а смач от основната линия му осигури тайбрек – 6:6.

Димитров за сантиметри изпусна да се възползва от изгодна възможност за ранен мини-брейк чрез бекхенд по правата, след което пък имаше доза късмет, че Руне изпусна минаващ форхенд с огромна скорост – 1-1. Изумително разиграване (най-дългото с 25 удара) и магическо деми-воле до мрежата на Гришо вдигна публиката на крака за 2-1. Датчанинът записа ас за 2-2, а след това още един за 2-3. Още едно невероятно разиграване с въздесъща защита на Гришо беше спечелена от него с непримирима защита, но и много майсторство в последния форхенд в краката на излезлия напред съперник – 3-3. Невърнат втори сервис осигури на българина леко предимство при 4-3, но за негово съжаление, той прати в мрежата плосък бекхенд в търсене на уинър – 4-4. Контакт с филето помогна на Руне да провокира нова неточност от задната страна на ракетата на Димитров и се стигна до 4-5. Потресаващ бекхенд-уинър по правата на датчанина му осигури първи мини-пробив и два сетбола, а първият бе заличен с невърнат начален удар – 5-6. Гришо му предостави подсечен бекхенд в средата на корта и Руне пропусна форхенд по обратния диагонал, губейки предимството си – 6-6. Световният номер 6 спечели лесно следващата точка и стигна до нов сетбол за 6-7, а в следващото разиграване публиката повлия с реакцията си на топка, която изглеждаше аут, а след това Димитров сбърка бекхенд – 6:7(6).

Трети сет

Гришо започна с аут от форхенд в търсене на уинър по правата за 0-15, а след това изненада противника с два поредни драйв-бекхенда, които доведоха до 15-15. Асовете най-после се завърнаха за 30-15, но хубав ретур на Руне му издейства изравняване на 30-30. Нов невърнат сервис все пак изведе Димитров до гейм-бол и той го затвори с осмия си ас – 1:0.

Датчанинът сбърка бекхенд, но после пласира невърнат начален удар за 15-15. Последва доста късметлийска къса топка с рамката на ракетата, а Григор не можа да прехвърли мрежата по късия диагонал след контакт с филето. Хубава комбинация сервис-форхенд осиугри на Руне аванс от 40-15, а той заслужи след това аплодисменти със спечелване на топ разиграване на мрежата и разминаване на Димитров – 1:1.

Гришо регистрира три неотразени начални удара за 40-0 и завърши с форхенд-уинър край мрежата веднага след сервис за 2:1. Руне също започна с безвъзвратно подаване, но после беше принуден да сбърка форхенд от основната линия за 15-15. Неуспешна къса топка на 20-годишния тенисист (заради скъсан кордаж) го постави в положение 15-30, но той компенсира с форхенд-уинър за 30-30. Невърнато подаване даде предимство на датчанина, само че последва веднага двойна грешка за дюс. Димитров имаше прекрасна възможност да си издейства брейк-бол, прати форхенд в мрежата и изостана, а Руне приключи проблематичния гейм с ас за 2:2.

Три поредни прекрасни излизания на мрежата на Гришо веднага след сервиса бяха увенчани със смачове, а накрая на гейма дори българинът импровизира с деми-воле от основната линия и изненада съперника – 3:2. Руне изравни на 3:3 с бърз гейм и много лесни точки, включително една след грешка от форхенд на Димитров.

Чудесни две комбинации от сервис и допълнителен удар дадоха аванс на Григор от 30-0, а след това той спечели точка с подсечен бекхенд за 40-0, последван от ас за 4:3. Българинът спечели супер разиграване с елегантно воле на мрежата за 0-15, но Руне пак намери линията от сервис – 15-15. След ново подхлъзване Димитров загуби точка за 30-15, а съперникът му пласира втори ас в гейма – 40-15. Бекхенд по правата на българина намали изоставането му при 40-30, но за съжаление негов топспин лоб излезе сантиметър в аут и геймът приключи – 4:4.

Куршум от форхенд-ретур на датчанина го изведе до 0-15, само че Григор веднага компенсира с бомбен неотразен сервис за 15-15. Излизане напред веднага след начален удар се оказа успешно за полуфиналиста от 2014-та се оказа успешно, а форхенд-уинър по обратния диагонал означаваше 40-15. Неотразено подаване доближи българина на гейм от спечелване на третия сет – 5:4.

Успешно излизане на мрежата на Руне му осигури аванс от 30-0, но стана жертва на мощен бекхенд-ретур – 30-15. Сервис-мрежа на датчанина доведе до 40-15, само че той сам сбърка къса топка в следващия момент – 40-30. Феноменална защита и брилянтен минаващ прав удар на Димитров вдигнаха публиката на крака и вкараха гейма в дюс, но максимален риск при форхенд-уинър по правата се отплати на датчанина за авантаж. В крайна сметка 20-годишният тенисист спечели усложнилия се гейм за 5:5.

Руне откри следващия сегмент с невероятен форхенд-уинър по обратния диагонал, а Григор отговори с прекрасен невърнат втори сервис за 15-15. Излизане на мрежата на българина и прецизен прав удар му осигури аванс от 30-15, а после той се облагодетелства от чудесен начален удар в тялото – 40-15. Получи се двойна грешка за 40-30, но веднага имаше неотразен сервис за 6:5.

Великолепна къса топка даде позитивно начало на последния сервис-гейм на Руне – 15-0, а той провокира грешка на съперника след чудесен форхенд-уинър по обратния диагонал. Неотразен начален удар му осигури комфортен аванс от 40-0, а ас направи тайбрекът факт – 6:6.

Продължително разиграване от основната линия завърши с грешка на Григор от предната страна на ракетата и трябваше да приеме допускане на ранен мини-пробив – 0-1. Втора последователна грешка, този път от лифтиран бекхенд, не позволи на българина да се възползва от натрупаното предимство и изостана с 0-2. Неотразен сервис изведе Руне до 0-3, а най-после българинът спечели точка с комбинация начален удар-смач – 1-3. Непредизвикана от форхенд на Димитров обаче го постави под огромно напрежение при 1-4 с изоставане от два мини-брейка. Гришо пресили подсечен бекхенд по правата, при което трябваше да приеме реалността – 1-5. Българинът върна един от мини-пробивите с изумителен ретур и смач на мрежата за 2-5, а после наниза и ас за 3-5. Григор спря следващото разиграване, но топката на съперника е била сантиметър „вътре“, което доведе до троен мачбол за Руне. Първият беше отразен с контрапие от форхенд на топ ракетата ни за 4-6, а след това датчанинът спря по същия начин разиграването и имаше успех – 4-7 и 1:2 сета в полза на световния номер 6.

Четвърти сет

Руне набързо поведе с 30-0, но после направи две поредни грешки (едната двойна) за 30-30. Нова къса топка от негова страна провокира подхлъзване на Димитров, а после геймът беше затворен за 0:1. Чудесно драйв-воле на Гришо го изведе до 30-15, а ас по диагонала в полето за предимство беше достатъчен за 40-15. Страхотен форхенд-уинър по диагонала позволи на българина да стигне до 1:1.

С красив форхенд-уинър по обратния диагонал и печеливша къса топка, плюс два невърнати сервиса, Руне отново излезе напред в резултата – 1:2. Гришо имаше необходимост от лесен и безпроблемен сервис-гейм, но единствено късметът му попречи да го спечели на нула, защото филето помогна на датчанина да се закачи при 40-15. Ас по правата обаче направи резултата 2:2.

Световният номер 6 изглеждаше в перфектна кондиция и не почти не позволи да се играе тенис при следващото му подаване, взимайки го на нула за 2:3. Григор имаше неудобството, че плочки на трибуните над корта му светеха в очите, отразявайки залязващото слънце, което се отрази чрез невкарване на първи сервис. Все пак, той успя да се задържи до 30-30, но направи двойна грешка и изпадна в беда, бидейки заставаен да защитава брейк-бол. Още една двойна сложи край на гейма и геймът беше предаден – 2:4.

Атрактивна и забавна размяна на мрежата беше спечелена от Гришо моментално след фрапиращия допуснат пробив, а впоследствие Руне падна и разконцентрира българина, който сбърка за 15-15. От този сгрешен удар обаче се възползва датчанина, за да вземе бързо следващите две точки и да поведе с 40-15, след което Димитров му вкара бекхенд-ретур и намали на 40-30. Датчанинът затвори гейма с ас по диагонала за 2:5.

С три бързи и красиво изградени точки Гришо стигна до 40-0, а ас по правата му затвори гейма за 3:5. Естествено, сега Руне имаше шанс да спечели мача на свой сервис. Датчанинът започна отлично с невърнат начален удар, при който „ястребовото око“ показа, че връщането е било успешно. Все пак, Димитров взе доста вълнуващи две поредни точки, с които индикира, че не се е отказал, като поведе с 15-30. Драйв-бекхенд в мрежата обаче на българина възстанови паритета на 30-30, а втори пореден такъв доведе до мачбол за Руне. Подсечен обратен удар по правата в аут сложи край на участието на Григор в мача – 6:3, 6:7(6), 6:7(4), 3:6, който продължи цели 3 часа и 24 минути.

 

Вашият коментар