Формула 1

Кристиан Хорнър за уволнението на Ник Де Врис

Шефът на отбора на Ред Бул Кристиан Хорнър даде своето мнение за скорошното уволнение на пилота на Алфа Таури Ник Де Врис, както и за завръщането на Даниел Рикиардо.

Австралиецът изненадващо се завърна на пистите във Формула 1. Той заменя Ник Де Врис в тима на Алфа Таури. Всичко това се случва непосредствено преди вълнуващото състезание за Гран при на Унгария. Пистата „Хунгароринг“ се е превърнала в класическа за шампионата във Формула 1. Гран при на Унгария ще даде отговор на много въпросителни през настоящата година в първенството на най-бързите пилоти.

Смените в Алфа Таури накараха някои специалисти да заявят, че Даниел Рикиардо може да е достоен конкурент на Серхио Перес за мястото в Ред Бул през следващия сезон. Но това зависи от карането на австралиеца да края на сезона. Ако Рикиардо успее да помогне на своя тим да се придвижи по-напред в класирането на конструкторите, подобна вероятност не е за подценяване.

Междувременно Кристиан Хорнър обясни причините за завръщането на Даниел Рикиардо във Формула 1, който зае мястото на Ник Де Врис в Алфа Таури.

Новината дойде само няколко дни преди състезанието във Великобритания. Завръщането на Рикиардо става доста изненадващо, при това по средата на сезона. През миналата кампания австралиецът завърши 11-ти, като малко не му достигна да се нареди в челната 10-ка на крайното класиране.

Преди година Рикиардо бе пилот на Макларън, но в края на лятото неговият договор бе прекратен по взаимно съгласие. В същото време Ник Де Врис се представя отчайващо през този сезон. Нидерландецът все още няма спечелена точка до момента в изминалите 10 старта от Формула 1.

Австралиецът бе на пистата „Силвърстоун“, когато на Де Врис беше съобщено, че няма да кара за Алфа Таури на състезанието за Гран При на Унгария този уикенд.

„Ник е много способен пилот, шампион във Формула Е, шампион във Формула 2, той очевидно има много опит, той не е млад пилот, ако гледаме неговите постижения“, каза Хорнър пред медиите. „И просто защо трябва да се състезава в алтернативни шампионати. Това не бе правилно.“

„Но всичко се случи малко по-бързо от очакваното, като се има предвид, че не бяхме завършили теста. Хелмут Марко говори с Ник и той очевидно се съгласи. Той беше този, който говори с Ник.“

Хорнър добави: „Ситуацията очевидно ставаше трудна за Ник Де Врис. Но имаше големи очаквания към него, защото, макар и без голям опит във Формула 1, той очевидно е видял много неща в други шампионати. Мисля, че имаше общото усещане, че Ник не уцелва точната „вакса“. И тогава въпросът беше какви са опциите, ако променим нещата?“

„И от гледна точка на Ред Бул, най-интересната опция за мен беше да се опита с доста изненадващ ход. Преминаването на Даниел под наем може да се отрази добре на Алфа Таури до края на годината. Така че това беше решението, което беше взето. Всичко се случи доста бързо. А до Гран При на Унгария остават само няколко дни.“, продължава Хорнър.

Рикиардо е амбициран да се състезава за Ред Бул през 2025 г.

Хорнър е на мнение, че ако Рикиардо успее да изпревари Юки Цунода в класирането през втората половина на сезона, това ще се окаже от полза за неговата мечта да се бори със Серхио Перес за място в Ред Бул.

Мексиканецът имаше трудности напоследък, като се представи доста слабо в последните пет състезания. Перес успя да стигне само до едно призово класиране през този период. От друга страна съотборникът му Макс Верстапен е в отлична серия от шест победи във Формула 1.

Хорнер потвърди, че Перес има договор за следващата година и планът е мексиканецът да остане заедно с Верстапен в Ред Бул.

„В момента има нещо готово за Рикиардо до края на сезона. Няма никакви други мисли или очаквания отвъд това. Нашите пилоти отново ще бъдат Макс и Чеко следващата година“, каза шефът на отбора на Ред Бул.

„Но винаги е добре да имаш талант на скамейката. Даниел гледа на Алфа Таури като трамплин за място в отбора на Ред Бул през 2025 г. Това е неговото желание и цел. Преминаването в Алфа Таури е най-добрият път за Даниел към първенството през 2025 г. Поне така го вижда самият той.“

Относно мисленето на Рикиардо преди Гран при на Унгария, Хорнер добави: „Първо, той трябваше да е наясно дали иска да го направи? Да влезеш в Алфа Таури е много различно от това да караш кола на Ред Бул. Със сигурност ще има своите предизвикателства.“

„Нещото, в което трябва да сме сигурни е дали е бил готов за това предизвикателство? Той изглеждаше повече от щастлив да се върне отново на състезателната писта и да бъде пилот във Формула 1. Това, което трябва да запомните, е, че Даниел кара за нас в продължение на пет години и спечели седем състезания през този период. Постигна някои невероятни неща.“, смята Хорнър.

„Той прекара три години като колега на Макс и разбирателството между тях тогава беше доста добро. Даниел взе решение да напусне отбора и да проучи други възможности, които не проработиха за него. Но талантът си го има.“, допълва Хорнър.

„Ръководството на Ред Бул имаше доста твърда политика към своите пилоти, но всеки един от тях се нуждае от различен подход. Ние сме със същото отношение към Серхио – подкрепяме го и в неговите трудности. Към отбора има големи очаквания, но Даниел вече има доста повече опит отпреди. Той вече се е доказал във времето, прекарано с нас. Затова се опитахме да преоткрием формата, на която знаем, че е способен.“, завършва Хорнър.

Вашият коментар