Футбол свят

Най-популярните спортове в света

Нуждаете се от малко спортно вдъхновение? Ето 10-те най-популярни спорта според Отговорите БГ от които да избирате.

Футбол

Малко неща могат да съперничат на футбола като спорт за зрители, на професионално ниво или просто игра за забавление с приятели. При последното глобално преброяване, извършено от ръководния спортен орган FIFA, беше изчислено, че има 265 милиона души, които играят футбол. Заедно с повече от 5 милиона съдии, което се равнява на 4% от населението на света.

Бадминтон

За някои хора може да е изненада, че бадминтонът е сред 10-те най-популярни спорта в света. Но той е изключително популярен спорт на закрито, който се играе редовно от около 220 милиона души по света. Играта е особено популярна в Азия.

Хокей на трева

Този бърз спорт се играе от мъже и жени в над 100 страни на 5 континента по света. Твърд фаворит на Олимпийските игри, хокейът на трева е изключително техничен спорт, който се играе от 10 полеви играчи, плюс вратар. Неговите правила се различават от вариацията на хокея на лед.

Волейбол

Произхождащ от Америка, волейболът може да се похвали с впечатляваща глобална цифра на участие от 998 милиона души. Версиите на спорта на закрито и на открито се играят по целия свят, с над 220 свързани национални федерации, регистрирани в глобалния ръководен орган на волейбола „FIVB“.

Баскетбол

Федерацията на международните баскетболни асоциации (FIBA) изчислява, че минимум 450 милиона души се занимават със спорта по света. Легендарни фигури в света на баскетбола като Майкъл Джордан и Коби Брайънт спомогнаха за нарастването на световната популярност на спорта.

Тенис

Широко признат като най-популярният индивидуален спорт в света, тенисът се играе от приблизително 60 милиона мъже и жени по света.

Крикет

По-голямата част от участниците в този спорт идват от Австралия, Индия, Пакистан, Южна Африка и Обединеното кралство. Международният съвет по крикет (ICC) установи, че внушителните 125 страни по света играят този спорт.

Тенис на маса

Този спорт на закрито става все по-популярен през годините. С интеграция в училища, социални клубове и спортни центрове по целия свят. Спортната класация на Topend изчислява, че 300 милиона души по света практикуват тенис на маса.

Бейзбол

В исторически план бейзболът е бил по-популярен в Америка, отколкото навсякъде другаде по света, но сега става все по-популярен и в други страни. Софтболът е женската версия на играта и според Световната бейзболна конфедерация по софтбол (WBSC) 65 милиона души играят бейзбол или софтбол в над 140 държави.

Голф

Може би едно от най-популярните забавления в света, според Golf Today. 60 милиона души по света редовно го практикуват.

Вашият коментар