Зимни спортове

Норвегия с отличен сезон в зимните спортове

Може да се каже, че Норвегия изпрати един от най-добрите си сезони в историята на световните първенства.

На последните две Зимни олимпийски игри, „Тре конур“ постигна рекорд с общия брой спечелени медали – цели 39. Норвегия добави 16 трофея в Пекин, което също бе върхово постижение за националния тим на страната. Това никога не бе постигано от скандинавците в рамките само на една Зимна олимпиада.

През последния месец от сезона Норвегия подобри този рекорд. Спортистите на „Тре конур“ добавиха нови 52 медала, от които 18 златни, в състезания от световните първенства по: ски алпийски дисциплини, биатлон, ски бягане, ски свободен стил, северна комбинация, ски скокове, сноуборд и бързо пързаляне с кънки.

През тази зима Норвегия беше изключително близо до това да стане първата нация, спечелила златен медал във всеки един от традиционните зимни спортове, при това в рамките само на една година. Последният месец не донесе трофей за скандинавците, които пропуснаха да се поздравят с успех в ски скока. В тази дисциплина бяха спечелени „само“ три сребърни и два бронзови медала.

В алпийските ски Норвегия спечели най-много медали на световно първенство за първи път в историята. В биатлона състезателят на „Тре конур“  Йоханес Тингнес Бое бе на път да стане първият човек, който е завоювал и четирите индивидуални титли на Световно първенство. Той спечели три златни и един бронзов медал.

Като добавим и щафетните стартове от същата дисциплина, Бое спечели общо пет първи места, едно второ и едно трето в седемте състезания от програмата на дисциплината за миналия сезон.

В ски бягането националният отбор на Норвегия бе над всички. „Тре конур“ спечели всичките шест златни медала за мъже на Световното първенство, както и четирите индивидуални сребърни медала за мъже. Това бе историческо постижение за скандинавците, записали имената си в историята на тази дисциплина.

През миналия сезон стартовете по ски свободен стил и сноуборд бяха провеждани заедно на Световното първенство. И в тези дисциплини националите на „Тре конур“ отбелязаха върхово постижение. С представянето си на стартовете от програмата по ски сводобен стил и сноуборд, състезателите на Норвегия повториха свое предишно представяне.

Скандинавците спечелиха златен медал във всяка дисциплина за един сезон. Маркус Клевеланд триумфира в сноуборд слоупстайл, докато Бирк Рууд бе най-добър в ски слоупстайл. Норвегия добави общо седем медала от Световното първенство в тези две дисциплини. Това отново бе рекорд в историята на националния тим на скандинавската страна.

Норвегия беше най-добра в скандинавската комбинация, спечелвайки всичките пет златни медала. От тях три бяха в стартовете за мъже, едно в състезание за жени и едно за смесени двойки. Съчетанието е единственият олимпийски спорт, в който нежният пол няма възможност да участва на Зимните олимпийски игри.

На лед Рагне Виклунд спечели едно злато и две сребърни медала в стартовете от Световното първенство по бързо пързаляне с кънки. С това норвежката записа най-доброто представяне за своята страна на подобни шампионати от 1996 г. насам. Спортистката е само на 22 години, но бързо се превърна в най-успешната състезателка в Норвегия след Втората световна война.

С подобни резултати скандинавците изпратиха една изключително успешна година. „Тре конур“ вече има във витрината си повече зимни олимпийски медали от всякога. С медалите, спечелени от спортистите на скандинавската страна през минала зима, Норвегия се превърна в титулуваната зимна олимпийска нация в историята.

Не трябва да се подценява обаче отсъствието на Русия, чиито спортисти традиционно са сред фаворитите за призовите места в дисциплините биатлон и ски бягане.

Другите национални отбори могат да се утешат с новината за дебюта на нова дисциплина на Зимните игри през 2026 г. Тогава ще се проведат стартовете на нов зимен спорт – ски алпинизмът. Именно на последното Световно първенство в тази дисциплина, проведено през последния месец, „Тре конур“ не спечели нито един медал.

Вашият коментар