Футбол свят

УЕФА няма да следва „абсурдните правила“

От централата на УЕФА заявиха, че не искат да следват, според тях, „абсурдните правила“ на ФИФА за добавеното време. Ръководителите на европейския футбол не желаят да превръщат мачовете от Шампионската лига в подобие на тези от Световното първенство, които продължаваха повече от десет минути след 90-ата.

В сряда висш футболен служител в УЕФА нарече „абсолютно абсурдно“ правилото на ФИФА. Добавянето на толкова много допълнителни минути за цял сезон е лошо за здравето на играчите, каза Звонимир Бобан.

„Физическото състояние на играчите наистина е се е превърнало в проблем“, заяви бившият полузащитник на Милан и Хърватия, на брифинг на УЕФА по въпросите на съдийството в навечерието на жребия за груповата фаза на Шампионската лига.

ФИФА принуди съдиите на Световните първенства за мъже и жени през последните девет месеца да оставят футболистите да играят повече от регламентираните 90 минути, като мачовете продължаваха по 100 и повече минути. Международната федерация искаше всички бавения на времето, като празнувания за отбелязан гол, смени и влизане на лекарски екип да бъдат взети под внимание от реферите.

Тази политика беше подкрепена от президента на ФИФА Джани Инфантино, който каза, че дава на феновете по-добро съотношение между цена и качество на фона на твърденията, че се е играло само от 50 до 55 минути в много от мачовете.

Панелът за определяне на футболни правила, известен като IFAB, също налага вътрешните първенства и турнири по света да следват ръководството на световната федерация за добавеното време.

УЕФА излезе със заявление в сряда, в което се казва, че двубоите от Шампионската лига са били средно по 60 минути и 7 секунди. Това е ефективното време на всеки мач от миналия сезон. От централата допълват, че средно в срещите е имало около 5 минути повече игра, отколкото във всяко едно от най-големите първенства на континента.

„Интензитетът е по-голям в Шампионската лига“, каза Бобан, който бе част от тима на Милан, спечелил титлата през 1994 г. Той добави, че добавянето на 12, 13 или 14 минути към мачовете може да достигне до цифрата от 500 за сезон. Това би се равнявало на около пет допълнителни двубоя.

Бобан е главен съветник на УЕФА по въпроси, свързани с футбола, от 2021 г., след като имаше подобна роля във ФИФА, работейки за Инфантино. За кратък период бе и в ръководството на Милан, като отговаряше за връзките на „росонерите“ със световните и европейските футболни организации.

Междувременно в мачовете от квалификациите на Шампионската лига във вторник съдиите добавиха осем минути за спирания в края на второто полувреме в мачовете на Галатасарай и Панатинайкос.

Футболът от обикновените до професионалните нива отдавна има проблеми с нивата на влияние и тормоз, които се проявяват в различна форма. Те могат да бъдат физическо насилие, вербална агресия, както и обидни публикации в социалните медии. На всичко това са подложени съдиите в Европа.

Главният рефер на УЕФА Роберто Розети каза, че се е притеснил за 16-годишния си племенник, който го е гледал да ръководи двубой.

В същото време европейската централа използва своите традиционни срещи за откриване на сезона в Монако, като стартира кампания за набиране на съдии. От УЕФА се надяват да запълнят недостига от 40 000 рефери.

„Със сигурност не ни достигат съдии сега и ще ни липсват в бъдеще“, каза Розети, който свири финала на Европейското първенство през 2008 г. В него Испания победи Германия.

Кампанията „Бъди рефер“ има за цел да привлече в 55-те национални федерации-членки на УЕФА общо 236 000 съдии. От европейската централа уточняват, че са необходими близо 276 000 рефери.

Вашият коментар