Бокс

България с десет боксьори на Европейските игри в Полша

Българският национален отбор по бокс заминава тази вечер за Полша с много амбиции и готов за битка, съобшщават от родната боксова федерация. Страната ще бъде представена от десет състезатели при мъжете и жените на стартиращите утре Европейски игри в Краков-Малополска (Полша). Турнирът е от много голямо значение, тъй като е първа квалификация за Олимпийските игри в Париж догодина.

Националният отбор при мъжете е воден от Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров. На ринга в Полша ще се качат Даниел Асенов (51 кг), Хавиер Ибаниес (57), Радослав Росенов (63.5), Рами Киуан (71), Кристиян Николов (80) и Йордан Морехон (+92 кг). Треньори на жените в Краков ще бъдат Борислав Георгиев и Роман Цветков, а в състава са включени Златислава Чуканова (50 кг), Станимира Петрова (54), Светлана Каменова (57) и Аслъхан Мехмедова (60 кг).

Битката за олимписйки квоти се очертава да бъде изключително тежка, като в надпреварата очаква да участват представители на 42 държави от Европа. При мъжете визи за Париж 2024 ще спечелят финалистите в категории до 51, 92 и +92 кг. В останалите категории (57, 63.5, 71 и 80) квоти ще се дават на първите четирима (достигналите до полуфинал). При жените по четири визи за Франция ще спечелят боксьорките при 50, 54, 57, 60 и 66 кг, а при 75-килограмовите ще се връчат две квоти.

Боксовият турнир ще се състои от 23 юни до 2 юли.

Вашият коментар