Бокс

Двама национали по бокс подариха своите медали на президента на федерацията

Хавиер Ибаниес и Йордан Ернандес подариха медалите, които спечелиха наеЕвропейските игри в Краков, на президента на боксовата федерация Красимир Инински. Те обещаха да вземат още отличия за България, включително се заканиха да направят това и на олимпийските игри в Париж догодина.

„Трогнат съм от този жест. Вярвам, че нашите момчета и момичета ще продължат да постигат много големи успехи. Още веднъж ги поздравявам за отличното им представяне на Европейските игри, където поставихме много добро начало по пътя към Олимпийските игри в Париж. Вижда се, че когато сме заедно и работим като екип, резултатите не закъсняват. Вярвам, че и останалите момчета и момичета ще вземат своето на следващите квалификации догодина. И ще направим така, че България да се гордее с техните успехи“, каза президентът на федерацията Красимир Инински.

Националите ни ще получат почивка от няколко седмици, преди отново да бъдат събрани на лагер. Те ще се готвят за Балканиадата през есента, като се предвижда лагер с водещите боксьори на Украйна.

Ето какво казаха треньорите и боксьорите за Европейските игри

Роман Цветков, треньор на женския национален отбор:

Поздравления за Станимира и Светлана, които показаха гросмайсторски бокс. Злати и Аслъхан също затвърдиха, че има бъдеще в тях, като в тази бройка влиза и Венелина Поптолева, която също ще получи шанс. Турнирът беше много силен. Светла можеше да вземе и финала, правим си изводите, анализираме нещата, за да не се допускат нови грешки. Бяхме свидетели и на някои странни отсъждания, но няма да търсим вината там. Ние си гоним олимпийския Еверест и нека силата бъде с нас.

Ето и какво сподели и всеки един от тях.

Станимира Петрова, шампионка 54 кг:

Благодаря на президента на федерацията, на треньорите и на абсолютно всички, защото този успех не е само мой, а на всички хора, които са част от екипа ни. Радвам се на златния медал и най-вече на квотата. Страхотен отбор сме, настроението е отлично и всички момичета имат потенциал. Надявам се, че ще заминем с пълен отбор в Париж. Нямаше лесни мачове, всички големи отбори бяха там. Поздравления и за момчетата, много талантлив отбор имат и съм сигурна, че те ще спечелят още квоти.

Светлана Каменова, вицешампионка 57 кг:

Тази година това беше най-важният турнир и се радвам, че постигнахме почти максимума. Имаме талантливи млади момчета и момичета, които съм убедена, че ще вземат квоти. Колкото до моя финал, обвинявам себе си, че не съм показала повече. Съперничката ми може да е действала с нечисти прийоми, но това е финал и играта е по-свободна. Трябва да съм готова за това. Не се сърдя, че не са ми дали победата или че не са я предупредили нея. Явно не съм била достатъчно убедителна, за да ми дадат позитивен резултат. Последните два мача ми бяха като подготовка за олимпиадата, защото тези момичета ще бъдат и в Париж. Предстои ни работа, която трябва да свършим.

Жоел Арате, старши треньор на мъжкия национален отбор:

Благодаря на президента Красимир Инински. Бяхме обещали Хавиер Ибаниес и Йордан Ернандес да спечелят медали и се радвам, че го направиха. Имаме млад отбор, съжалявам за Радо Росенов и Рами Киуан, които изиграха страхотен турнир, бяха много близо до квотите и обещаваме, че както те, така и Кристиян (Николов), Даниел Асенов и останалите ни момчета ще се представят още по-добре, за да спечелят квоти за България на следващите два турнира догодина.

Александър Александров, треньор на мъжкия национален отбор:

Много се радвам за Хавиер, който изигра най-силния си турнир и показа висока класа. Сигурен съм, че ще той ще спечели и олимпийската титла в Париж. Поздравявам и Йордан, който изигра три силни мача и показа характер, особено в първата си среща, в която преодоля нокдаун и успя да обърне резултата. Останалите момчета също се представиха на високо ниво. Оптимист съм, че с тази игра, която показаха на световното и сега на Европейските игри, ще спечелят квоти догодина. В нашия спорт съдийството си остава спорен фактор. Затова и винаги има скандали, такива мачове имаше и сега, надявам се, че ще се изчистят тези неща.

Хавиер Ибаниес, шампион 57 кг:

Благодаря на България и президента Красимир Инински, че ми се дава този шанс да печеля медали и да отида на Олимпийски игри. Благодаря и на целия ни екип за работата, която свършихме. Този турнир бе много силен, изиграх пет хубави мача, но подготовката ми бе много добра и бях убеден, че ще спечеля златен медал. Сега предстоят още по-усилени тренировки, за да спечеля титлата от Олимпийските игри.

Йордан Ернандес, бронзов медал +92 кг:

Благодаря на всички, на президента на Красимир Инински, на федерацията и на този страхотен колектив, който имаме. Турнирът беше много силен, изиграх три хубави мача и съм доволен, но не изцяло. Мечтата ми е да отида на Олимпийските игри и обещавам, че догодина ще спечеля квота. Но трябва да продължа да работя много здраво.

Рами Киуан, девети при 71 кг:

Не ми достигна една точка, за да се класирам на четвъртфинал, а след това съм сигурен, че щях да и квотата за Париж. Мога да обвиня скъсания си бицепс на дясната ръка, да се обърна към съдийството, но най-добре е да обвиня себе си и да продължа да работя здраво. Конкуренцията беше доста висока, особено в моята категория дойдоха хора от 75 и 67 килограма и имаше европейски шампиони отвсякъде. Беше доста трудно, но не смятам, че има боксьор, който да не мога да преодолея, ако съм напълно здрав.

Вашият коментар