Бойни спортовеБокс

Джейк Пол и Нейт Диас са с равни шансове за победа

Джейк Пол се завръща на ринга тази седмица за първи път, след като претърпя първата загуба в боксовата си кариера. През февруари той отстъпи на Томи Фюри със съдийско решение. Това беше първата битка на Пол срещу класически боксьор.

Преди това той имаше победи над бившите бойци от UFC Андерсън Силва, Тайрън Уудли и Бен Аскрен. Освен това „Проблемното дете“ може да се похвали с успехи срещу бившия играч от НБА Нейт Робинсън и добилият известност в социалните мрежи Али Есън Гиб.

Ютюбърът Пол е със статистика от 6:1 и 4 КО, като отскоро се преквалифицира като професионален боксьор. На него му предстои доста интересна битка с друг бивш състезател от UFC в лицето на Нейт Диас. Мачът е предвиден да се състои в събота, в Далас.

„The Onion“ прави своя професионален дебют в бокса. Но по време на кариерата си в UFC той тренира и прави спаринги с бившия шампион в две дивизии Андре Уорд, който се оттегли непобеден и беше приет в Международната боксова зала на славата през 2021 г. Боксовите умения на Диас са превъзходни, като той е левичар.

Феновете си задават въпроса дали Пол ще се възстанови от първата си загуба на професионалния ринг? „Проблемното дете“ се слави със своя силна дясна ръка, но от друга страна Диас показва изключително ефективна защита. Интересно ще бъде и развитието на срещата. Ако Диас успее да спре устрема на Пол и да стигне до финалните рундове, тогава шансовете за победа на „The Onion“ не са никак малки.

След предишния мач на ютюбъра се появиха съмнения в неговото бъдеше на професионалния ринг. Поражението от Томи Фюри може да окаже влияние върху представянето на Пол в предстоящия интересен сблъсък с Диас.

Наскоро ютюбърът направи изявление: „… битката с „The Onion“ ще бъде на принципа „спечели или умри“. Това се отнася както за мен, така и за Диас.“

След първото поражение на боксовия ринг, всеки боец често изпитва неувереност и липса на мотивация. Това се отнася в пълна степен за Пол, който преди мача си с Томи Фюри можеше да се похвали със 100-процентова статистика на ринга. Всеки неуспех води до преоценка на способностите и начина, по който се подхожда към бъдещи битки. Може да се каже, че дори и с изключителна отдаденост, отдаденост в тренировките и безупречна техника, боецът все още е изправен пред угрозата да се провали.

Боксът е един от най-изтощителните спортове, изискващ пълна ангажираност от хората, които се опитват да спазват неговите строги физически, умствени и емоционални изисквания. Според американските журналисти Пол трябва да разбере, че боецът трябва да мисли професионално, но и да има трезва оценка, когато анализира представянето си.

Вместо да приписват поражението единствено на лични недостатъци, боксьорът и неговият екип трябваше да преосмислят стратегията си, като идентифицират възможностите за надграждане. И така, какво научи Пол от загубата си срещу Фюри? Това, че въпреки наличието на безспорни боксови умения, той продължава да е доста еднотипен боец, който зависи единствено от силата на удара.

Ето защо не е изненадващо на избора на неговия следващ съперник. Диас е доста приемлива възможност за Пол, защото „The Onion“ не е конвенционален боксьор. Със сигурност „Проблемното дете“ ще се опита да подобри статистиката си срещу боец, който няма чак толкова голям опит на професионалния ринг.

По този начин Пол може да покаже отново своята сила, а насреща няма да има достатъчно опитен професионален боксьор. С евентуална победа „Проблемното дете“ отново ще бъде на гребена на вълната, възстановявайки увереността си и увеличавайки своята фенска маса. Пол се надява на победа срещу „The Onion“, не само заради малкия опит на боеца в бокса.

Ако ютюбърът спечели, това ще му позволи да помечтае и за пробив в някой от турнирите на UFC, където именно Диас постигна своята популярност. Определено Пол не е готов за двубой срещу традиционен боксьор. Той иска да се върне на победния път в мач, който ще го противопостави на по-неопитен боец.

Слабостите на Пол си проличаха в предишната му битка, където едва се справяше с бързоногия Фюри, боксиращ се добре и показващ отлично движение по време на цялата среща. Това бе основната причина за загубата на „Проблемното дете“, която бе първа в неговата краткотрайна кариера на професионалния ринг.

В бокса поговорката „стиловете правят битките“ е много вярна, а сблъсъкът между Пол и Диас е типичен пример за това. Звездата от социалните мрежи притежава агресивен стил на игра със силна дясна ръка. Стилът на Диас е изграден върху по-добрата защита, добро позициониране на ринга и непоколебима воля за победа.

„The Onion“ разчита предимно на играта с лявата ръка. Той е боец докрай, изграден в тежките ММА битки, който е готов да излезе на ринга с достойнство. Какви са шансовете на Нейт Диас да спечели? „The Onion“ притежава умения, които са допринесли значително за успеха му като ММА боец. Въпреки че е признат основно за постиженията си в смесените бойни изкуства, Диас притежава и несъмнени боксови достойнства, които са оцени и на октагона.

Той е левичар, показващ завидни тактически прийоми в мачовете си, като демонстрира доста добра работа с крака. Неговото позициониране на ринга, движенията на главата и ефективно използване на нетрадиционни техники за удари, са в основата на успехите, които е постигнал. Диас използва разнообразен арсенал от похвати. Знае много добре как да постави контрира ударите, като неговите умения са впечатляващи особено в близкия бой.

Диаз умее да излиза печеливш от всяка размяна на удари, защитавайки се изключително добре. Иновативната боксова мощ и познания на „The Onion“ със сигурност идват от тренировките с един от най-великите бойци на неговото поколение, Андре Уорд. Спарингите с него подобриха цялостния стил на Диас, подготвяйки го за професионалния ринг.

В същото време издръжливостта и способността на „The Onion“ да излиза невредим от близките единоборства са забележителни. Тези черти му позволиха да си изгради репутацията на непримирим боец. Конър Макгрегър беше една от жертвите на „The Onion“ и неговата непоколебима издръжливост в първата им битка. „The Notorious“ се запозна отблизо с боксовите способности и духа на Диас.

Как Джейк Пол може да спечели?

Ютюбърът може да се възползва от силните си страни, като комбинира атаки с добре насочена работа на тялото и добре пласирани удари отдясно. Диас е склонен да се придвижва близо до своите съперници, което води до уязвимост в защитата му. Това най-често се вижда, когато „The Onion“ се опитва да избягва удари в главата чрез рязко отдръпване назад. Тази слабост дава шансове на Пол да изпробва серия от своите силни удари.

Прилагайки непрекъснат натиск, ютюбърът може да наруши позиционирането на Диас, откривайки възможност за непрекъснати последващи атаки. Едно продължително нападение в тялото би свалило гарда на „The Onion“, позволявайки на Пол да нанесе силен удар с дясната ръка. Изстрелите по тялото също постепенно ще изчерпят енергията на Диас и ще намалят пъргавината в движенията му.

Как може бившият ММА боец да спечели?

„The Onion“ е определян за перфектния опонент за Пол. За да победи ютюбъра, Диас трябва да използва стратегически подход, включващ различни похвати, като избягване на дясната ръка на Пол и ефективно разпознаване на промените в начина на игра на съперника. Добър вариант за начало на мача за „The Onion“ е да започне с атаки, което ще принуди „Проблемното дете“ да използва отбранителен висок гард, ограничавайки офанзивните си възможности.

По-слабите защитни умения на Пол могат да донесат несъмнено предимство на Диас, който трябва да атакува бързо, но и да се защитава от силната дясна ръка на своя противник. Решаващ фактор за евентуалната победа на „The Onion“ ще бъде неговата способност да предвижда промените в стила на „Проблемното дете“. Често те са предшествани от силни удари с дясната ръка. За да спечели, Диас трябва или да използва тактиката на близкия бой, или да се увери, че остава извън обхвата на десничаря Пол.

Издръжливостта несъмнено ще изиграе ключова роля за изхода на предстоящата битка. Заслужава си да се отбележи, че Пол показа признаци на умора по време на срещата си с Фюри, което говори за липса на достатъчна издръжливост при по-дълги мачове. От друга страна, Диас не е участвал в 10-рундов боксов двубой. Неговият опит е свързан предимно с битки, завършвали в рамките на 3 до 5 части в UFC.

С напредването на бъдещия мач може да се очаква да настъпи умора и при Диас. Според наблюдателите е твърде вероятно това да се случи в 7-ия или 8-ия рунд. От друга страна, Пол притежава превъзходни умения за управление на своята енергия по време на срещите си, предвид предишния му опит на професионалния ринг.

И да не забравяме, че „Проблемното дете“ е с по-добри физически данни и има повече боксов опит в сравнение с Диас. Тези фактори колективно гарантират достатъчна интрига в мача, но могат и да повлияят върху крайния резултат.

Кой ще спечели битката?

Повечето медии дава предимство на Пол, тъй като стилът на Диас е напълно подходящ за роботизирания и еднотипен подход на „Проблемното дете“, поне на хартия. Ютюбърът притежава повече опит на ринга, доминира по отношение на физическите си качества и вече има доста ценни знания за справяне с ММА боец, придобити от двубоя срещу легендата на UFC Андерсон Силва. Между другото бразилецът също е левичар.

Диас вече не е първа младост, макар и кариерата му в ММА да бе доста успешна. Пол е фаворит за спечелването на битката между двамата, като има възможност да се върне на победния път, при това с нокаут. Обикновено класическите боксьори се представят доста по-добре от своите ММА съперници на боксовия ринг.

Бойци като Пол ще играят по същия начин и ако се изправят срещу боец от смесените бойни изкуства, но в октагона. Въпреки предимството, което се дава на „Проблемното дете“ преди мача му с Диас, ако ютюбърът претърпи поражение, американските журналисти го съветват да се оттегли от професионалния спорт. Евентуална загуба от „The Onion“ би означавала, че Пол не е истински боксьор.

В UFC Диас е известен с уменията си за събмишън, както и с печелившия си стил си на бокс под натиск. Н е трябва да се пренебрегва и безмилостно темпо, което налага. Въпросът е дали той може да го покаже на боксовия ринг срещу Пол или силата на ютюбъра в ударите му дава по-голямо предимство.

„Проблемното дете“ разви боксовите си умения. Може да се види от предишните мачове, че той наистина полага усилия да доминира. Това обаче не винаги дава желания резултат на ринга, особено когато двубоите му продължават повече време. Ако „Проблемното дете“ не успее да нокаутира Диас в рамките на първите три или четири рунда, „The Onion“ ще получи своя шанс обърне хода на мача и в крайна сметка да надделее срещу изморения Пол.

Диас е оцелял в битки с много добри нападатели по време на кариерата си в ММА. Впрочем не може да се каже, че именно Пол е боксьор от световна класа. „Проблемното дете“ изпитва трудности в поддържането на постоянно темпо в рундовете. Това дава несъмнен шанс на „The Onion“ да покаже забележителната си работа с крака, поддържайки напрежението върху Пол, когато ютюбърът започне да показва признаци на изтощение.

Вашият коментар