Футбол свят

Германия е с нов треньор

Ханзи Флик бе уволнен, след като Бундестимът загуби поредната си приятелска среща. В събота германците бяха унизени с 1:4 от Япония у дома. Ханзи Флик ръководи Бундестима от малко повече от две години.

58-годишният специалист замени дългогодишния треньор на Германия Йоахим Лоу през август 2021-а. Бившият наставник на Байерн Мюнхен започна с осем поредни победи начело на Бундестима, но спечели само четири от следващите си 17 мача.

След фиаското срещу Япония, сега на германците им предстои далеч по-трудно изпитание. Бундестимът приема Франция във вторник в поредната си приятелска среща.

„Звучи абсурдно да три приятелски мача да костват поста на Флик, но той бе подложен на огромен натиск напоследък. Последните двубои – пораженията от Полша, Колумбия и Япония, бяха толкова слаби, че те поставиха точка на неговата ера“, каза германският футболен журналист Рафаел Хонигщайн.

„Две лоши представяния и два лоши резултата и германската футболна асоциация бяха принудени да прекратят договора му, защото общественият натиск бе непоносим.“

Лошото представяне бе изненадващо за мениджър, който спечели 70 от своите 86 мача начело на Байерн Мюнхен от ноември 2019 г. до юни 2021 г.

Флик беше помощник-мениджър на бившия наставник на Бундестима от 2006-а до 2014-а.

Отпадането от груповата фаза на Световното първенство беше последвано от само една победа в пет приятелски срещи. Добрата новина за германците е, че Германия е домакин на Евро 2024 и не трябва да играе квалификации.

Оман, Коста Рика и Перу са единствените отбори, които са побеждавани от Бундестима през последните 12 месеца.

Хонигщайн продължава: „Федерацията остави Флик след Световното първенство. Според тях, представянето на Бундестима в Катар бе по-скоро странно. Но подобряване в играта на националите така и не се случи, напротив, нещата се влошиха.“

Според журналиста световният шампион от 2014 г. има доста проблеми.

„Флик започна да експериментира тактически, което се оказа пагубно за отбора. Хората не разбират промените в тима. Това доведе до напрежението между Флик и ръководителите“, каза Хонигщайн.

„Не е негова вина, че Германия няма добри централни нападатели, както и че отборът се нуждае от краен защитник. Същото се отнасяше за националния тим и през последните 20 години. Задачата на треньора е да сведе до минимум тези проблеми. Германия беше добър отбор, въпреки това, намериха се решения и се постигнаха резултати. Би било твърде елементарно да го изгонят само заради това.“

„Експериментите с тримата играчи в защита влошиха нещата. Представянето беше толкова лошо, че не можеше да не посочиш Флик за виновник. В крайна сметка мениджърът носи отговорността за всеки играч и няма причина този отбор на Германия да играе слабо. В Бундестима има победители в Шампионската лига, футболисти, които са част от най-големите европейски клубове. Защо не покажат по-високо ниво и за националния отбор?“, продължава журналистът.

Има ли решение на този проблем?

„Крайно време е новият треньор да действа с по-твърда ръка при избора си на играчи. Да се спре на 11 достойни футболисти, както и на формация, която работи“, каза Хонигщайн.

Кой ще замени Флик за постоянно? Засега Руди Фьолер ще води Бундестима, но това може и да се промени до началото на Евро 2024. Може би наследникът на Флик ще бъде човекът, който го замени в Байерн Мюнхен в края на сезон 2020/21.

„Юлиан Нагелсман е спряган за бъдещ треньор на Германия. Той може да спаси този отбор, който в момента изглежда неуправляем“, завърши Хонигщайн.

Високо цененият 36-годишен Нагелсман е без работа, откакто Байерн го уволни през март.

Вашият коментар