Тенис

Григор Димитров със чудесен успех над Алкарас

Григор Димитров със чудесен успех над Алкарас

Григор Димитров постигна страхотна победа срещу световния №2 Карлос Алкарас с 5:7, 6:2, 6:4 за 2 часа и 9 минути в мач от осминафиналите на Мастърса в Шанхай. Това е първи успех за българина в четвъртия мач между двамата. В досегашните три срещи Гришо не бе успял да спечели дори сет.
Тази пролет Димитров загуби от испанеца на турнирите в Мадрид (2:5, 5:7) и в Лондон (4:6, 4:6), а преди година отстъпи в Париж с 1:6, 3:6.
В следващия кръг Гришо ще се изправи срещу Николас Джари (Чили), който елиминира Диего Шварцман с 6:3, 5:7, 6:3.

Гришо изигра великолепен двубой срещу испанеца и не остави съмнение кой е по-добрият тенисист в днешния ден. Българинът отстъпи драматично в първия сет, губейки пробив аванс, но в следващите две части показа перфектна игра и заслужено се класира за четвъртфиналите на “Мастърс”-а.

ПЪРВИ СЕТ

Първи ще сервира Алкарас и въпреки че не успя да вкара първия начален удар, не допусна грешка при втория и поведе с 15-0. Пресилен форхенд от негова страна означаваше изравняване – 15-15. Гришо също сбърка с правия си удар по време на разиграване от дъното на корта, но после провокира грешка от съперника след дълбок бекхенд по диагонала – 30-30. Още един неточен форхенд на Григор му попречи да стигне до брейк-бол, а с невърнат сервис испанецът поведе – 1:0. Гришо поведе с 15-0 след отлично излизане на мрежата, но последва двойна грешка – 15-15. Драйв-воле от средата на корта помогна на Димитров за 30-15, но нова  двойна грешка и ново равенство – 30-30. След сбъркан  форхенд на Димитров испанецът стигна до шанс за пробив. Григор спаси два брейк-бола благодарение на отличния си начален удар. В следващото разиграване отлично контрапие му донесе презимство и с премерено излизане на мрежата изравни – 1:1.
В следващия сервис-гейм, Алкарас беше безкомпромисен и без да загуби точка набързо поведе с 2:1.Димитров също показа класа на своя начален удар и спечели без да даде точка на съперника. Той поведе с 15-0 след невърнат втори сервис, а след това принуди съперника да сбърка за 30-0. Още един неотразен начален удар и чудесна контрираща къса топка осигуриха на българина сервис-гейм на нула за 2:2. Гришо поведе, но след това Алкарас го принуди да сбърка в мрежата – 15-15. Последва дълбок форхенд на българина и този път испанецът сгреши – 15-30. Чудесно излизане на мрежата донесе ново изравняване, а прекрасен бекхенд на Григор му донесе шанс за пробив. С убийствен ретур на втори сервис българинът стигна до пробив – 40-30 и резултатът е 2:3. Димитров затвърди пробива, въпреки че Алкарас на два пъти повеждаше. Страхотен сервис по диагонала от лявата страна донесе на Гришо 30-30, а още два неотразени начални удара означаваха 4:2 за Григор.
Чудесен бекхенд-ретур на Гришо му позволи да стигне до 15-15, но след това пресили връщането на топката – 30-15. Алкарас вкара втория си ас в гейма, а с рутинно воле намали резултата 3:4. Чудесен бекхенд-ретур на Гришо му позволи да стигне до 15-15, но след това той пресили връщането на топката. . Алкарас вкара втория си ас в гейма, а с рутинно воле направи резултата 4:3. Димитров сбърка смач и изостана с 0-30, а мрежата му помогна да намали на 15-30. Ас по диагонала в полето за предимство означаваше 30-30, а втори пореден – 40-30. Прекрасен бекхенд по правата бе посрещнат с импровизирана къса токпа от Алкарас, но българинът я настигна и завърши с обратен удар – 3:5. Испанецът показа класа в следващия гейм и без загубена точка намали изоставането си на 4:5. Алкарас поведе след форхенд в мрежата на Гришо, но българинът изравни с ас по диагонала – 15-15. Фантастично разиграване бе завършено с прекрасно воле от испанеца за 30-15. Изумителна защита на Алкарас му осигури двоен брейк-бол, като имаше и елемент на късмет с лоб върху основната линия. Ново надстрелване от основната линия завърши успешно за испанеца и той върна пробива – 5:5.

Две неточности на Гришо, едната от които непредизвикана в стремеж за уинър, доведоха до 30-15. Стигна се и до 40-30, преди все пак Алкарас да си вземе гейма и да осъществи обрат – 6:5. Григор направи двойна грешка за 15-15, след което намери мрежата – 15-30. Непредизвикана от форхенд на българина означаваше двоен шанс за пробив на противника, първият от които беше отразен с фамозен уинър от предната страна на ракетата – 30-40. Форхенд в аут обаче сложи край на сета и на късния обрат в него – 7:5 за 52 минути.

ВТОРИ СЕТ 

Григор започна добре и втория сет, а непредизвикана грешка от бекхенд на испанеца означаваше два брейк-бола. Първият беше отразен с невърнат сервис, но с интелигентна защита и преминаване към контраатака българинът постигна пробив – 0:1. Гришо изостана с 0-15, но обърна резултата след три впечатляващи сервиса и отлични форхенди. Алкарас стигна до дюс след агресивна и мощна игра, но неуспешно стоп-воле даде шанс на българина и той не го изпусна – 0:2. Невероятни продължителни разигравания вдигнаха публиката на крака – 15-30. Сечен бекхенд в аут на Гришо и 30-30. Удар в аут при излизане на мрежата и неуспешен опит за прехвърлящ удар носят успех на Алкарас в гейма –  40-30 и резултатът е намален 1:2.Филето помогна на Алкарас да поведе с 15-0, а след това спечели размяна на къси топки за 15-30. Две поредни топки в аут от ракетата на испанеца означаваха 40-30, а неотразен начален удар позволи на Гришо да поведе с 3:1.

Димитров опита да затрудни Алкарас с перфектен ретур-уинър от бекхенд, но в крайна сметка резултатът е намален – 2:3. Убедителен Григор взе подаването си на нула и поведе с 4:2. В следващия гейм Григор поведе с 15-30 с отлична игра от основната линия. Комбинация от подсечен обратен удар и остър форхенд-уинър на българина му заслужи шанс за пробив. Алкарас излезе на мрежата, но Димитров го матира с предната страна на ракетата си и поведе с 5:2. С ас по правата и невърнат сервис Димитров поведе с  30-0. Пропуснато драйв-воле на мрежата от българина донесе намаляване, но испанецът пресили форхенд и допринесе за двойния сетбол. Неотразен начален удар свърши работа за 6:2 след 87 минути игра.

ТРЕТИ СЕТ 

Алкарас започна убедително и спечели подаването си но нула – 1:0. Гришо отговори подобаващо, въпреки че беше ощетен от лайнсмен. При преиграването на точката се получи фанстастичен минаващ форхенд, а невърнат начален удар осигури комфортен аванс от 40-0 на Григор. Испанецът намали с качествен лоб – 15-40, но последва неточна къса топка от него и гейм за Димитров – 1:1. Вдъхновената игра на Гришо му донесе пробив в следващия гейм, който вървеше точка за точка до 30-30, когато бомба на Гришо от форхенд по правата в движение доведе впоследствие до брейк-бол и той беше материализиран след грешно воле на мрежата на съперника – 1:2.

Григор поведе с 40-0 със стабилни разигравания от  основната линия, а с ас пробивът беше затвърден – 3:1. Алкарас се събуди в следващия гейм и спечели с 40-0, намалявайки на 2:3. Страхотна атака с контролирана агресия позволи на Григор да дръпне с 30-0, преди да сбърка със сантиметри минаващ бекхенд по правата – 30-15. Алкарас направи непредизвикана грешка от форхенд и изкрещя силно в изблик на нервност, а българинът довърши гейма с ас по правата – 2:4. Фантастична защита на Димитров за малко не бе завършена с минаващ форхенд, но той не успя да прехвърли мрежата – 30-15. Сгрешен ретур пък свали от напрежението върху противника му при 40-15, а ас по правата сложи край на гейма – 3:4.

Гришо започна с двойна грешка, но бързо обърна резултата до 40-15 с отлични сервиси. Камшичен форхенд-уинър по обратния диагонал от средата на корта и резултатът е 3:5. В следващия гейм Алкарас дръпна с 30-0, но след това пак беше надигран безкомпромисно от дъното на корта за 30-15. Непредизвикана грешка на Димитров за 40-15 вдъхна увереност на Алкарас и той затвори гейма – 3:4

В решаващия гейм Димитров започна отлично с ас по правата, а после съперникът му пресили форхенд за 30-0. Фантастична точка отиде на сметката на Алкарас, след като българинът падна при изпълнение на воле – 15-30. Нов ас осигури на Гришо два мачбола, първият от които не беше успешен заради грешка от форхенд. Сервис-воле послужи за първа победа над този съперник за най-добрия българин в историята – 5:7, 6:2, 6:4 за 2 часа и 9 минути игра.

 

Вашият коментар