Бойни спортовеБокс

Известен боксьор даде положителен допинг тест

Робърт Хелениус, който се би с Антъни Джошуа по-рано този месец, се провали на допинг теста, направен ден преди битката им в тежка категория.

Финландецът се съгласи да се изправи срещу Джошуа в лондонската O2 Arena, като той бе извикан на пожар и трябваше да заеме мястото на първоначално обявения опонент на „AJ“ – Дилиън Уайт. По ирония на съдбата „Крадецът на трупове“ също се провали на допинг теста преди мача си с англичанина.

Джошуа нокаутира Хелениус в седмия рунд, като почти през целия мач нямаше проблеми със скандинавеца.

Сега обаче финландецът обърна вниманието към себе си, след поредния допинг скандал в професионалния бокс. Хелениус е дал положителна проба за „неизвестна до момента субстанция“.

Скандинавецът имаше две битки в рамките на една седмица, а въпросният резултат от теста става известен шест дни след мача му с неговия сънародник Мика Миелонен. Боят между двама бе след срещата на Хелениус с Джошуа и бе спечелен от „Северния кошмар“.

Тестването на VADA (Доброволна антидопингова асоциация) не е използвано за срещата в родината му и обикновено се извършва само за важни битки, заради свързаните с това разходи.

Въпреки че този случай няма да повлияе много на Джошуа поради победата му в Лондон, това е поредният скандал в професионалния бокс. Неотдавна шампионката за жени в суперлека категория Алисия Баумгарднер също се провали на допинг теста, който бе направен непосредствено след мача за световната титла.

Вашият коментар