Футбол святВисша лига

Бившият рефер Дийн си призна за грешка на VAR

Бившият английски рефер Майк Дийн каза, че е решил да не предупреждава своя колега за нарушение чрез системата VAR по време на възловия мач от Висшата лига през миналия сезон между Челси и Тотнъм. С това е искал да спести още повече неприятности на главния съдия.

Той призна, че сега съжалява за решението си. Дийн бе видео асистент рефер по време на равенството 2:2 на „Стамфорд Бридж“ миналия август. Тогава Кристиан Ромеро повали на земята защитника на Челси Марк Кукурела при изпълнение на ъглов удар.

Фаулът не беше отсъден от главния рефер Антъни Тейлър, а впоследствие „шпорите“ отбелязаха късен изравнителен гол.

„Не дадох сигнал за нарушението по време на мача на Челси срещу Тотнъм, което беше жалко от моя гледна точка“, каза Дийн. „Това е едно от тези неща, които искам да променя, ако се върна назад във времето. Сега бих сигнализирал на Антъни да погледне ситуацията. След това казах на главния рефер: „Просто не исках да го правя заради това, което се случваше през целия мач“, каза Дийн.

„Не дадох сигнал, защото не исках да затормозявам рефера повече в това дерби. Той имаше достатъчно много проблеми и без това.“

Дийн, който бе съдия на повече от 550 мача във Висшата лига и стана постоянен наблюдател на системата VAR миналия сезон, беше отстранен от работа за два месеца, след като призна грешката си по време на дербито.

През юли професионалната организация на реферите в Англия (PGMOL) излезе със заявление, в което се казваше, че Дийн се оттегля от поста си и напуска съдийството.

„Това беше голяма грешка. Ако нямаше гол от този злополучен корнер, това не би било такъв проблем“, каза Дийн.

„Знаех много добре, че ще бъда отстранен следващата седмица. Помолих да си взема малко почивка, защото не издържах на напрежението.“

Бившият съдия каза, че ролята на VAR го е карала да се притеснява за мачовете.

„Качвах се в колата в петък и се страхувах от съботните срещи. Мислех си: „Дано нищо не се случи“, добави той. „Стоях като вцепенен на стола, когато трябваше да следя VAR.“

Вашият коментар