Футбол свят

Крилото на Милан Пулишич: „VAR трябва да бъде отменен“

Крилото на Милан Кристиан Пулишич заяви, че футболът би бил по-добър без VAR.

Технологията беше въведена като начин да се взимат правилни решения при спорни ситуации, независимо дали това е чрез директен сигнал към главния рефер или предоставяне на съвети за промяна на отсъждане.

Въпреки това дискусиите относно грешките на VAR през този сезон продължават. Те са особено разгорещени във Висшата лига, където не се използва полуавтоматизираният начин за отсъждане на засада.

През миналия уикенд видео асистентите отново бяха в центъра на вниманието, когато на Ливърпул беше неправилно отменен гол срещу Тотнъм. Попадението не бе зачетено поради неразбирателство между реферите.

Луис Диас вкара напълно редовен гол, измъквайки се зад защитата на „шпорите“. Но съдиите отсъдиха несъществуваща засада при атаката на Ливърпул.

Дори когато стана ясно, че е допусната грешка, видео асистентите бяха задължени да коригират грешката, когато играта беше подновена.

Последствията от това отсъждане са налице, като Ливърпул загуби визитата си в Лондон. Последният ход на мърсисайдци е да поиска да бъдат документирани разговорите, проведени в стаята на VAR. Отношение по въпроса взе и Пулишич.

Американският национал заяви пред медиите, че само технологията на вратите трябва да остане като опция, която да влияе върху действията на терена.

Пулишич каза: „Изобщо нямам нищо против системата Goal Line. Мисля, че е страхотна. Но освен това знам, че е едно от онези неща, които, ако ти помагат, я харесваш. Ако е срещу теб, я мразиш. Елиминирайте напълно системата VAR. Като фен мисля, че сме по-добре без тази система.“

Веднага след скандалното отсъждане в събота от ръководството на английските рефери признаха за „голяма човешка грешка“ на мача в Лондон.

Дарън Инглънд и Дан Кук, които бяха видео асистенти на двубоя, бяха уведомени, че няма да съдийстват или да бъдат част от екипа на VAR по време на следващия кръг от Висшата лига този уикенд.

Освен това главният съдия Саймън Хупър на мача в Лондон не е бил информиран, че е допусната грешка до полувремето. Впоследствие Тотнъм поведе и в крайна сметка спечели с 2:1 срещу Ливърпул.

Вашият коментар