Футбол свят

Три континента ще бъдат домакини на Мондиал 2030

ФИФА обяви, че три различни континента ще бъдат домакини на мачовете от Световното първенство през 2030 г.

Ръководството на футболната централа разкри, че цели шест държави ще организират поне един двубой от Мондиала.

Испания и Португалия, заедно с Мароко, официално са обявени за съвместни домакини на турнира.

Заедно с това, за да се отбележи 100-годишнината от първото световно първенство, Аржентина, Уругвай и Парагвай ще изиграят първите си мачове от Мондиала пред своите фенове в Южна Америка.

„Урусите“ бяха домакини на Мондиал 1930. Уругвай спечели първото световно първенство, надигравайки на финала своя местен съперник Аржентина с 4:2.

те три мача от Мондиал 2030 ще се проведат в трите страни от Южна Америка. Началото ще бъде дадено на уругвайския „Естадио Сентенарио“, но церемонията по откриването ще се проведе в Испания, Португалия или Мароко.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино каза: „Съветът на централата се съгласи единодушно, че единствената приета кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г. ще бъде на Мароко, Португалия и Испания.

„Два континента – Африка и Европа – се обединиха не само в името на футбола, но и да предоставят уникално социално и културно сближаване между различните нации. Какво страхотно послание за мир, толерантност и приобщаване! През 2030 г. ще имаме уникален глобален турнир“, продължава Инфантино.

„Първенството ще се проведе на три континента – Африка, Европа и Южна Америка. Домакини на мачовете ще бъдат шест държави – Аржентина, Мароко, Парагвай, Португалия, Испания и Уругвай. Те ще посрещнат и обединят феновете по света, докато празнуваме заедно красивата игра, както и стогодишнината от първото световно първенство по футбол“.

Решението все още трябва да бъде ратифицирано на конгрес на ФИФА, който е планиран да се проведе догодина.

Трябва да се отбележи, че на всичките шест нации автоматично ще бъдат запазени места за участие на турнира. Но все още предстои да се определи как това ще се отрази на квалификационните надпревари в съответните континенти.

Великобритания и Ейре са единственият съвместен кандидат за домакин Евро 2028, но не се очаква и петте нации (Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия и Ейре), участващи в тази кандидатура, да получат места във финалната фаза на първенството.

Вашият коментар