Лека атлетикаОлимпийски спортове

Саръбоюков ще участва в световното Глазгоу 24

Световното първенство по лека атлетика на закрито в зала Глазгоу, Шотландия, което ще се проведе през 1 до 3 март обещава да привлече вниманието на цял свят. Това е събитие, което ще представи най-добрите атлети на света пред публика, която няма да пропусне да се възхити от техните изключителни атлетически способности. Между участниците има двадесет настоящи световни шампиони, които ще се изправят един срещу друг и ще се борят за нови успехи. Също така, седем от тях са златни медалисти от последните Олимпийски игри в Токио, което гарантира още по-голямо вълнение и конкуренция във всяка дисциплина.

Сред участниците е и Божидар Саръбоюков, най-добрият атлет на България за 2023 година. Той ще представя страната ни с гордост и ще се стреми към злато на атлетическата сцена. Събитието обещава непрекъсната драма и емоция, особено когато атлетите влязат в арената за скока на дължина. Най-добрият резултат на 19-годишният Саръбоюков в тази дисциплина е скок от 7,87 метра от турнира „Академик“. Скока на дължина на световното е една от най-зрелищните дисциплини и винаги предлага невероятни моменти на вълнение.  При получаване на наградата „Атлет на годината“,  не пропусна да спомене и треньора си Димитър Карамфилов се справя прекрасно с подготовката.  Със сигурност всички очакват с нетърпение да видят какво ще представи Божидар Саръбоюков на този  първенство . Той е млад и талантлив атлет, който има голям потенциал да постигне велики успехи в бъдеще. Преди дни той разбра кои ще са съперниците си на световното. 

Водач в списъка със скока на дължина е Матиа Фурлани (Италия) с резултат от 8,34 м. Той е европейският шампион за юноши под 20 години и наскоро е постигнал учудващо близо до световния рекорд за юноши в закрита зала по време на националното първенство на Италия. На второ място с 8,26 м е Милтядис Тентоглу (Гърция), който е олимпийски, световен и европейски шампион. Той е подготвян от българския треньор Георги Помашки през много години. С резултат от 8,40 м трето място през сезона заема Кери Маклауд от Ямайка.

Вижте съперниците Божидар Саръбоюков в дисциплината скок дължина в леката атлетика