БГ Футбол

Състезание с драконови лодки ще бъде проведено за първи път в България

Двудневен фестивал ще съпътства, уникалното за България, състезание на 24-и и 25-и юни. Русе ще е домакин на Световното първенство по Драконови лодки през 2025-а година.

Ексклузивното събитие ще се проведе в Район Панчерево, а организатор е Сдружение „Фестивал Драконови лодки“. Състезанията с драконови лодки стават все по-популярни по целия свят, вече в над 90 държави. Очаква се, най-бързо развиващият се воден спорт скоро да бъде включен в листата на олимпийските спортове. Изключително зрелищните и атрактивни състезания обикновено се провеждат под формата на фестивал на драконовите лодки, включващ множество съпътстващи културни, музикални, танцови, спортни събития и представления, атракции за деца, базар с традиционни занаятчийски и арт продукти от цял свят, гурме кътове за храна и напитки и много други.

Истински празник за цялото семейство! Състезанията включват отбори с мъже, жени, деца и смесени. Спортът може да се практикува лесно от всеки. Фестивалът на драконовите лодки е включен от ЮНЕСКО в списъците на световното нематериално, културно наследство.

Драконовите лодки доставят на хората удоволствието от спортуване на открити, красиви места, близо до водата, с чист въздух и природа. Създава екипна работа и се превръща в световен корпоративен спорт и платформа за изграждане на екипи и развитие на приятелство между хора и нации.

Специално за събитието от Китай ще пристигнат водещи експерти в областта на състезанията с драконови лодки, артистични организации, екипи и делегации от страната.

Фестивалите на драконовите лодки имат история от повече от 2000 години, започвайки от Китай и страните от Далечния Изток, но днес фестивалите са популярни по целия свят. В повечето по-големи градове в Европа и Северна Америка са вече установена традиция. Някои от най-добрите университети в света са приели гребането с драконови лодки като академична спортна дисциплина.

България е определена за домакин на Световното първенство по Драконови лодки в Русе през 2025-а година.
Очаква се да участват над 2 000-3 000 спортисти от цял свят и да присъстват 30-40 000 туристи.

В същото време, спортът няма никакви традиции в България. По-голямата част от публиката дори не е чувала за спорта, нито е виждала или присъствала на състезание с драконови лодки. Има само две 20-местни лодки в София и две във Видин, които неотдавна започнаха практика. За шампионата в Русе общината има нужда от минимум 13 20-местни и 13 10-местни лодки, стойността на които може да много голяма.

Двудневния фестивал в София на 24-и и 25-и юни има за цел да популяризира спорта в страната и да осигури всички необходими съоръжения и спортни бази, като подготовка за световното първенство.
Група запалени фенове на спорта с Драконови лодки сформираха сдружение с нестопанска цел в обществена полза “ФЕСТИВАЛ ДРАКОНОВИ ЛОДКИ”, целяща развитието на спорта в България, чрез организиране на фестивали първо в София, а след това и в други от по-големите градове в страната. Първият фест в София е планиран за 24-25 юни 2023 г. на Панчаревското езеро край града. Фестивалът се осъществява със съдействието на Столична община и кмета на града – г-жа Йорданка Фандъкова, Община Русе, Българската федерация по кану-каяк, която има секция за Драконови лодки, Международната федерация по кану-каяк, която организира световното първенство в Русе, Посолството на НР Китай, много културни институции и организации от страната и чужбина, много компании, спортни клубове и други.

Планирано е в инициативата да се включат и дипломатически мисии от страни, които имат отдавна установени традиции във фестивалите на драконови лодки. Фокус на събитията ще бъде Азия, но всички страни, които проявяват интерес, са поканени да участват. На обособени места около езерото ще има шатри и демонстрации на оригинални азиатски продукти – изкуство, занаяти, гурме храни и напитки, всичко, което може да представи страните, техните традиции и култура.

Участие в аматьорските състезания ще се предлага на дипломати, университети, училища, по-големи организации и фирми, както и на цялата общественост – отделни или обединени/смесени отбори в 4 категории – Деца, Жени, Мъже, Смесени. Участници от всички възрасти са добре дошли.

Програмата на двудневното събитие ще включва:
Състезания с драконови лодки, мултикултурна програма с артистични изпълнения – музика, танци и други артистични изпълнения, творчески работилници, демонстрации на бойни изкуства и други спортове, атракции за деца, фото и кулинарни изложби, шатри за изложители, кътове за храна и напитки и много други забавления. Фестът ще бъде многоцентров – в езерото и няколко зони около езерото. Ще бъде организиран допълнителен градски транспорт при спазване на всички мерки за безопасност.
Всички приходи и дарения ще бъдат използвани само за целите на организацията – закупуване на драконови лодки, създаване на тренировъчни центрове, организиране на драконови фестивали и състезания с лодки, поддържащи програми и други.

Вашият коментар