Футбол свят

Тиери Анри е новият треньор на френските национали

Бившият нападател на Арсенал Тиери Анри бе назначен за нов старши треньор на националния отбор на Франция до 21 години.

46-годишният специалист се завръща на това поприще след осеммесечна пауза. Преди това той бе помощник-треньор на белгийския национален отбор.

Анри поема поста от дългогодишния наставник на младите „петли“ Силвен Рипол, чийто шестгодишен престой приключи миналия месец. Тогава френските национали отпаднаха на четвъртфиналите на Евро 2023, като бяха елиминирани от Украйна.

„Изпълнителният комитет на федерацията взе решение да назначи Тиери Анри след задълбочени дискусии, които бяха водени в комисията за подбор. Изборът бе направен и по препоръка на комисията“, се казва в изявление на ръководството на футбола във Франция.

„Комитетът, включващ Марк Келер, който отговаря за националната селекция в изпълнителния комитет, Юбер Фурние, национален технически директор на федерацията, и Филип Диало, президент на федерацията, проучиха няколко имена за поста треньор. Ние бихме искали да отдадем дължимото на високите професионални и човешки качества на кандидатите“.

След приключването на състезателната си дейност през 2015 г., Анри започна треньорската си кариера с младежките отбори на Арсенал. Впоследствие бе назначен в щаба на Роберто Мартинес, водил националите на Белгия през 2016 г. Анри напусна поста си при „червените дяволи“ след Световното първенство през 2018 г.

Французинът имаше кратък престой като мениджър на Монако, но беше освободен след 20 мача. С „монегаските“ начело той стигна само до пет победи.

Анри прекара малко повече от година начело на Монреал Импакт, който се състезава в американската МЛС. Но постиженията му там не бяха впечатляващи. Французинът записа само девет победи от 29 мача начело на канадския тим.

Независимо от това, Анри успя да изведе Монреал Импакт до плейофите на MLS за първи път от четири години. Бившият нападател на Арсенал напусна канадския клуб през февруари 2021 г., за да бъде по-близо до семейството си в Лондон.

След престоя си в Съединените щати, Анри се завърна отново в националния отбор на Белгия като асистент на Мартинес. С „червените дяволи“ французинът изкара цялата кампания за Мондиал 2022. Анри напусна поста си в белгийския национален отбор, когато Доменико Тедеско бе назначен за старши треньор.

По-рано тази година беше съобщено, че бившият нападател на Арсенал и Барселона е бил сред вариантите за мениджър на някой от френските тимове. Бившият футболист отхвърли тази възможност, като изтъкна своята ангажираност в американската МЛС.

Като старши треньор на националите на Франция до 21 г., Анри ще има задача да подготви „петлите“ за Евро 2025. Той ще бъде наставник и на олимпийския отбор на страната си, която се подготвя за домакинството на игрите в Париж следващата година.

Първият мач на Анри като старши треньор на „петлите“ е срещу националите на Словения до 21 години в квалификация за европейско първенство, предвидена за 11 септември.

Вашият коментар