Футбол свят

УЕФА обясни какъв ще бъде начинът за класиране на Мондиал 2026

Европейската футболна централа УЕФА обяви какъв ще бъде пътят, по който трябва да минат европейските селекции, за да стигнат до Световното първенство през 2026 в САЩ, Канада и Мексико. Информацията касае пряко „лъвовете“, които не са се класирали на подобен голям форум от края на миналия век.

Както е известно, за Световното през 2026 г. броят на финалистите ще бъде увеличен от 32 на 48, като на Европа се падат 16 квоти – с три повече спрямо досегашния формат.

Квалификационната кампания в Европа ще започне през март 2025 г. с групова фаза. Този етап ще завърши 8 месеца по-късно – през ноември, когато традиционно приключват квалификациите за големи първенства от сорта на Европейско и Световно. УЕФА ще разпредели отборите в 12 групи от по четири или пет отбора, като за Мондиал 2026 ще се класират директно само победителите в групите.

Останалите четири визи за САЩ, Мексико и Канада ще бъдат разиграни през март 2026-а в четири плейофни четворки – с една повече от тези за Мондиал 2022. В плейофите ще влязат отборите, завършили на второ място в своята квалификационна група – 12 на брой. Към тях ще се прибавят най-добрите четири състава от Лигата на нациите – издание 2024/2025, които не са финиширали на първо или второ място в квалификациите.

Тези 16 отбора ще минат през жребий, който ще ги разпредели в общо осем полуфинални двойки. Тези двойки ще излъчат четири финални плейофа за последните четири европейски места за Мондиал 2026.

Квалификационният формат „12+4“ засега не е потвърден от ФИФА, но от УЕФА информираха официално, че именно това ще бъде предложението от Нион към Цюрих.

Вашият коментар