Зимни спортове

Меган Олдъм впечатли с невероятния си скок

Канадката Меган Олдъм записа името си в историята на X-Games с впечатляващия си скок, който бе направен по време на големия финал за жени в Аспен.

Наред с Олимпийските игри и Световните първенства, финалите в дисциплините на X-Games се смятат за едни от най-престижните събития. При това не само за самите спортисти, но и за хората, свързани със спортната индустрия.

А турнирите в Аспен са сред най-популярните от календара на зимните дисциплини. В него взимат участие водещите състезатели от X-Games. Но едно от представянията в американския зимен курорт направи голямо впечатление.

Олдъм грабна първия си златен медал от тази дисциплина в американския зимен курорт, ознаменувайки представянето си не с един, а цели два рекорда, при това в рамките само на един скок.

Олдъм направи троен корк и заслужено получи овациите на всички, наблюдаващи състезанието. По този начин канадката стана първата жена в историята, която може да се похвали с подобно постижение.

С ефектния си номер, Олдъм постигна невиждан досега резултат. Всичко бе резултат от изумителния троен корк, наредил канадката сред шампионките в Аспен.

Олдъм изпревари действащата шампионка Тес Ледьо от Франция и 18-годишната шотландска състезателка Кърсти Муър с общия сбор от 91 точки. Това осигури на спортистката от Канада златния медал.

Без съмнение представянето на Меган Олдам в Аспен дълго ще се коментира. С тройния корк, спечелил ѝ златния медал в шампионата на X Games, канадката наложи нови стандарти в дисциплината. Олдъм направи голяма заявка за още по-добри бъдещи постижения.

Канадката е само на 21 години и със сигурност ще бъде сред основните претенденти за медалите в свободния стил за жени през следващия сезон.

В състезанието от финалите на X-Games в Аспен взеха участие водещите имена в дисциплината, които също оставиха прекрасни впечатления със своите умения. Но определено над всички бе Олдъм, чийто триумф ще бъде еталон за бъдещите състезатели от свободния стил при жените.

Първите две спускания на канадката в Аспен не бяха от най-добрите. Тя не успя да се справи с тройните си опити. Всичко се промени в предпоследния рън. Тогава канадката отвя конкуренцията с тройния корк, завършвайки с три обръщания около оста.

Нейният номер бе аплодиран бурно от публиката на X-Games финалите. Дори и коментаторите не останаха равнодушни към представянето на Олдъм. Еуфорията, причинена от спускането на канадката, достигна връхната си точка именно в третия манш.

Олдъм получи за своето изпълнение перфектния резултат от 50 точки. Това бе нещо невиждано в историята на шампионатите на X-Games. До последния рън канадката беше на дъното на класацията заради първите си два несполучливи скока.

Преди това двойният корк донесе на Олдъм 41 точки, с което успя да измести лидера Ледьо от първото място. Канадката остана недостижима на върха и след последния манш. Крайният ѝ резултат от състезанието бе впечатляващ – цели 91 точки.

Коя е Меган Олдам?

Канадката е на 21 години и е от Онтарио. Въпреки младата си възраст, Олдъм е сред лидерите на своя национален отбор. Състезателката се присъединява към тима на „кленовите листа“ през 2018 г.

Още на следващата година Олдъм печели първия си медал от Световната купа. Тогава канадката печели 2-ото място в слоупстайл дисциплината. Олдъм дебютира на Световното първенство през 2021 г. През миналия сезон спортистката участва успешно и на X-Games, където завоюва цели 2 медала.

Тя бе част от националния отбор на Канада и на Зимните олимпийски игри, проведени през 2022  г. в Пекин. За нейно съжаление, участието на големия спортен форум не й донесе медал. В Пекин Олдъм завърши веднага след наредилите се на челните 3 места в дисциплината биг еър.

Все пак най-големите постижения на канадката си остават състезанията от X-Games. От шампионата в Норвегия през 2020 г. досега, Олдъм има 5 поредни медали от тази дисциплина. Канадката наскоро заяви, че се надява да спечели Световното първенство по ски свободен стил, което е от календара на зимните спортове за 2023 г.

Вашият коментар