БаскетболNBA

Новата технология, която ще промени НБА завинаги

Десет от баскетболистите в програмата, включително двама избрани от топ пет в неотдавнашния драфт на НБА, преминаваха през нещо, което изглеждаше като проста рутинна стрелба. Тя се състоеше от 25 наказателни хвърляния, 25 скока от средна дистанция, както и 25 опита за тройки. Осем видеокамери, всяка от които заснемаше 240 кадъра в секунда, обграждаха един от трите игрища в най-модерното съоръжение на Overtime Elite с площ от близо 1000 кв. м. в Атланта.

Това се случи вече два пъти, първо през януари и после през май тази година. Процесът бе част от партньорство между Overtime Elite, професионална лига за играчи от 16 г. до 20 г., която служи като алтернатива на елитните гимназии, NCAA или G League Ignite, и Breakaway Data, стартираща компания, която е разработила истинска лаборатория за изследване на биомеханична стрелба.

Наблюдението е вдъхновено от програмата за обучение Driveline Baseball, базирана на данни, която е революционна в баскетбола. Breakaway Data, която първо работи с куотърбекове от американския футбол, преди да се разшири със спортисти от други дисциплини, имаше подобна инсталация в спомагателна фитнес зала. Нейните резултати бяха представени на техническата среща на НБА, когато бе проведена лятната лига в Лас Вегас.

Камерите на Breakaway Data проследяват движенията на стрелците от 24 ъгъла, създавайки хиляди и хиляди числови данни, които се събират в доклад от пет страници за всеки играч. Докладите представляват многоцветна колекция от графики, диаграми и анализи, които се фокусират върху три аспекта на стрелбата.

Първият от тях е началната точка, проследяващ движенията на долната част на тялото. Вторият е свързан с последователността на изстрелите, в която се визуализира размахът на ръцете. Последната е самият изстрел, като се анализира движението на лактите и китката.

„Мислех, че е много информативно“, каза един от участниците в Overtime Elite Амен Томпсън. Той е избран под номер 4 в драфта от тима от НБА Хюстън Рокетс. „Не всичко работи за всеки, но тези данни наистина могат да донесат само ползи. Те могат само да помогнат да получим възможно най-много информация. Имах чувството, че това ни дава участието в проекта.“

Томпсън и неговият брат близнак, Аусар, който също попадна в драфта на НБА и бе избран от Детройт Пистънс не видяха докладите, анализиращи биомеханиката на изстрелите им, още по-малко успяха да ги проучат детайлно. И двама се очертават като перспективни играчи, пред които се очертава бляскаво бъдеще, ако се развият като стрелци.

„Не всички данни са еднакви за всеки, но тези определено не могат да навредят на нашата игра.“, казва новобранецът на Рокетс Амен Томпсън, след като научи какво е събрал докладът му за стрелба и неговите движения. „Може само да ни помогне в развиването на нашия потенциал в стрелбата. Това е от важно значение за талантите от НБА.“

Не може да се очаква от 20-годишен играч да действа съобразно събраните сложни биомеханични данни. В тях се включват градуси на ъгъла на изстрела, вертикалната и хоризонталната скорост на тялото при стрелба или скоростта на въртене на рамото. Подобни данни трудно могат да бъдат синтезирани, а след това и коригирани в практиката на по-младите баскетболисти. Същото се отнася и за повечето играчи, натрупали достатъчно опит в НБА.

„Работата по това да ги направя разбираеми за тях е истинско предизвикателство за мен“, каза вицепрезидентът на Overtime Elite Маркус Клуземан. „Ние работим заедно, за да можем да разделим тази наистина сложна информация на някои по-лесно смилаеми изводи, които всеки играч или треньор може да разбере. Определено не целим да ги претоварваме твърде много.“

Целта на Клуземан е да използва докладите, за да представи поне три важни фактора, максимум, но могат да бъдат едни или два. Те могат да бъдат използвани за всеки играч от НБА, който да започне да подобрява своята стрелба.

Амен Томпсън, от своя страна, си спомня, че се е съсредоточил върху работата на долната част на тялото си при изстрелите от разстояние. По-специално внимание е обърнал върху мобилността на глезена и позицията на бедрото, тъй като данните показват, че той е разчитал на ръцете си много повече от всеки средностатистически стрелец в НБА.

„Все още сме в ранния анализ на данните от проекта. Най-добрите отбори, които използват тази информация, имат наистина силни анализатори“, каза Шейн Батие, притежаващ 13-годишен опит в НБА. Той е двукратен шампион, а освен това е инвеститор и съветник на Breakaway Data. „Все още имаме нужда от хора, които да обяснят практичното приложение на този проект, както и какво означава той за развитието на един спортист.“

„Като играч, вие просто искате да знаете дали сте на прав път, нали? Като спортист, вие търсите всяко предимство, което можете да намерите, за да подобрите своето представяне. В този случай, ако има нещо, което може да повиши стрелбата ви за 3 точки с два процента, това е наистина добро постижение. В крайна сметка, работата върху подобряването на стрелбата на всеки играч от НБА е едно от най-важните неща, нали?“

Както Дейв Андерсън, бивш баскетболист на Хюстън Тексанс, който е главен изпълнителен директор и съосновател на Breakaway Data, каза пред медиите: „Всичко това дава възможност на отборите да анализират по-добре своята игра.“

Следващата стъпка е треньорите да измислят нов вид тренировки, които да включват работа върху конкретни страни от баскетболната игра, по-специално – стрелбата.

„Полезно е само ако използвате подходящи методологии за обучение“, каза Клуземан. „Биомеханичният анализ не ви казва как да го направите, но ви позволява да го изучавате. Ние работим върху нечия стрелба и казваме, че той е станал по-добър, но освен данни за опитите, пропуските и състезателните статистики, няма начин наистина да докажем това.“

„Биомеханичният анализ ни позволява да кажем, че трябва да се поработи върху подобряването на движението на китката на един играч при стрелба, например. След това можем да анализираме дали има някакъв резултат от практиката.“, продължава той.

В модерната игра на отборите от НБА треньорите започват все по често да се обръщат към използването на подобни данни. Те са свикнали да филтрират информацията, свързана с играта на отбора, както и усъвършенствани статистики. Данните им дават конкретен поглед върху ефективността на различните видове схеми и участващите баскетболисти.

Треньорите вече са наясно, че техните помощници от щаба често разчитат в голяма степен на биомеханичен анализ, за да определят натоварванията на играчите. Те могат да видят потенциалната полза от използването на тези данни и за последващото развиване на нужните умения.

„Мисля, че всички тези неща са страхотни“, каза треньорът на Пистънс Монти Уилямс, „но също така никога не искам технологията да отнема от усещането на истинската игра и да се чувстваш, сякаш си във фитнес.“

Той отбелязва например, че технологията не може да измери дали баскетболистът е изтощен или какво е мисленето му, докато прави опит за изстрел. Програмата на Breakaway Data е ограничена до основната рутинна стрелба, но компанията очаква, че в крайна сметка може да се използва за проследяване на една тренировка и самата игра на отборите от НБА.

„Не мисля, че биомеханичният анализ е краят на всичко“, каза Клуземан. „Като цяло това е един инструмент от целия набор от възможности.“

Както Уилямс, така и треньорът на Рокетс Име Удока – новите главни треньори на близнаците Томпсън – споменаха, че не всички играчи се чувстват комфортно с едно и също движение за стрелба, колкото и да е добро от биомеханична гледна точка. Мениджърът от Хюстън специално обърна внимание на нетрадиционните действия, използвани от Реджи Милър, който бе легенда в НБА през 90-те години.

„Виждал съм някои хора с доста нескопосани удари да стават страхотни стрелци въз основа на тяхната обща работа в екип“, каза Удока. „Така че няма точна наука за това, но има някои технически неща, които очевидно помагат на хората да подобрят стрелбата си в проценти. Това може да се приеме за отлично начало. Взимате данните и ги разглеждате. Някои хора се учат да стрелят механично.“

Батие описва мисията на Breakaway Data като „изследване на това дали има оптимален биомеханичен профил, помагащ ви да станете по-добър реализатор“. Но подходът на компанията, казва той, не е непременно универсален за всички.

Би било глупаво, разбира се, да предложим, че един изключителен стрелец ще промени стила си, за да преследва биомеханично съвършенство. Но данните на Breakaway могат да идентифицират несъответствията в удара на играча и да посочат тяхната неефективност.

Например отчетите показват дали съществуват биомеханични тенденции за отделен баскетболист, които имат връзка с точността. Също така, дали е склонен да пропуска къси стрелби, когато изстрелва топката с по-нисък ъгъл на рамото. Не на последно място е важно да се разбере дали има промяна в зададената точка на китката при освобождаване на стрелбата, която влияе върху траекторията.

Батие вярва, че лабораторията за биомеханична стрелба може да елиминира голяма част от въпросителните. Те ще бъдат заменени с научни отговори, когато играчите почувстват необходимост да направят промени в стрелбата си.

Той си спомня с усмивка за най-важната корекция на изстрелите, които е правил в кариерата си. Батие преживя драстичен спад в играта си по време на плейофите в НБА през 2013 г., достигайки само 2 успешни стрелби от 25 опита за 3 точки в период от 11 мача. Бившият баскетболист каза, че започнал да изстрелва топката по доста странен начин по време на загрявките преди самите срещи. Тогава решил да се цели в лявата страна на коша. Това наистина проработило.

По неговите думи се е измъкнал от спада във формата, благодарение именно на тази тактика. След това той стигнал до 9 успешни опита за стрелба от 12 опита при двете победи на Маями Хийт над Сан Антонио Спърс в 6-ия и и 7-и мач от финалния плейоф на НБА. Но Батие е един от първите играчи, които предпочитат подобен анализ. Той казва, че би дал предимство на такава информация, а не да разчита само на късмета.

„Тази система не е идеалното решение“, каза бившият играч от НБА за анализа на биомеханичните данни, „Но наистина дава решение“.

Вашият коментар