Формула 1

За Алонсо броят на титлите не е от значение

Бившият съотборник на Хамилтън бе лаконичен, що се отнася до трофеите на британеца. Фернандо Алонсо заяви, че победите на Макс Верстапен имат по-голяма стойност от седемте титли на Люис Хамилтън.

Той дори стигна още по-далеч заявявайки, че световните купи на нидерландеца са по-важни от поредните победи във Формула 1 на британеца.

Макс Верстапен победи Хамилтън в последната обиколка на финалното състезание за 2021 г. Тогава пилотът на „Ред Бул“ завоюва и първата си световна титла, преди да спечели трофея и през следващия сезон. Това стана на състезанието за Гран При на Япония, четири кръга преди края на шампионата във Формула 1.

Фернандо Алонсо, който спечели двете си титли през 2005 и 2006 г., беше съотборник с Люис Хамилтън през 2007 г. Тяхното съперничество и скандалите помежду им позволиха на Кими Райконен да спечели титлата.

Бившият пилот на „Мерцедес“ не смята, че Хамилтън или дори Михаел Шумахер са спечелили титли по същия начин, по който Макс Верстапен го е правил.

„Много уважавам Люис, но това все пак е различно. Когато спечелиш седем световни титли по подобен начин, единственият твой голям съперник си остава съотборникът ти“, каза Алонсо пред нидерландския вестник „Де Телеграф“.

„В този случай смятам, че такъв шампионат има по-малка стойност, отколкото когато имаш по-малко титли, но трябва да се надпреварваш с други пилоти, които имат същите или дори по-добри способности.

През 2005 и 2006 г. аз самият направих добър старт на годината и успях да спечеля известна преднина. Тогава имаше и други пилоти, които имаха по-добри болиди, но в крайна сметка успях да задържа първото място.

Голямата конкуренция е определяща и вдъхновяваща в този случай. Ето защо, такава победа е доста по-сладка, в сравнение с успехите на други шампиони.

Никога не ми се е налагало да се надпреварвам с моя съотборник, за да спечеля тези титли. Нито съм виждал Макс да се конкурира със Серхио Перес или Алекс Албон, за да победи в тези състезания.

Но има и други случаи. Един от тях е, когато Шумахер трябваше да се конкурира със своя съотборник, за да стане шампион пет пъти поред. Друг такъв пример е Хамилтън. Люис имаше конкуренция в лицето на Розберг и Валтери Ботас. Това е доста различно, поне според мен.“

Алонсо завърши с твърдението, че: „Хамилтън побеждаваше само свои съотборници.“ По този начин испанецът подчертава и маловажността на четирите световни титли, спечелени от британеца във Формула 1.

Хамилтън победи Фелипе Маса от Ферари в последната обиколка на сезона през 2008 г. Това донесе на британеца първата му шампионска титла във Формула 1. Люис Хамилтън изпревари Тимо Глок в предпоследния завой на Гран При на Бразилия, което бе достатъчно, за да заеме позицията, от която се нуждаеше.

Британецът победи своя съотборник, стигайки до следващите си две титли. По този начин предизвика Нико Розберг, завършил след Хамилтън през 2014 г. и 2015 г. След това германецът си го върна на Хамилтън, грабвайки световната титла следващия сезон.

Пилотът на „Мерцедес“ имаше конкуренция в лицето на Себастиан Фетел и Ферари в последвалите два шампионата през 2017 г. и 2018 г. Вторият от тях е особено показателен за стратегията на „червените кончета“ тогава.

Въпреки болидите, с които разполагаха от Ферари, „Скудерията“ не успя да се справи с постоянството на Хамилтън. Достатъчно е да се припомни сезонът, в който Фетел отпадна позорно, докато водеше Гран При на Германия на мокра настилка.

През 2019 г. и 2020 г. Хамилтън беше почти непобедим, като съотборникът му Валтери Ботас завърши на второ място и в двата случая. Втората шампионска титла на Верстапен приличаше много на четвъртата и петата на Хамилтън. „Скудерия Ферари“ имаше преднина в началото на тогавашния сезон, но в крайна сметка отстъпи титлата при конструкторите.

Вашият коментар