Европейско првенство

Защо Аймерик Лапорт играе за Испания, а не за Франция ?

Централният защитник на националния испански отбор се превърна в главно действащо лице през последните дни, след ксенофобския коментар на Уили Барсенас, защо той играе с „Ла Роха“, без да има испански корени?


Испания се изправя тази вечер в последния мач от груповата фаза на Еврокупата срещу Албания за място на осмина финалите. В победата срещу Италия (1-0) главните действащи лица бяха Нико Уилямс, Марк Кукурела и Аймерик Лапорт. Лапорт стана популярен не заради представянето си на терена, а заради полемиката около неговия произход, за който толкова много се говори, в последните дни.


Централният защитник направи своя дебют, в четвъртък, в мача срещу Италия, след като контузия му попречи да участва в първия мач на ,,Ла Роха‘‘ срещу Хърватия. Дебютът му заедно с ,,нормандецът“, французин, станал испански гражданин, като него, предизвика някои ксенофобски коментари в мрежите.

„За мен националният отбор е много важен, това е най-важното нещо в моята спортна кариера, там се забавлявах най-много през последните години. Чест е да представлявам Испания. Всеки път, когато нося фланелката, се чувствам супер горд, много идентифициран и в същото време се надявам да продължи така и да можем да постигнем страхотни неща в този турнир“, отговори футболистът.


Но кой е Аймерик Лапорт и защо играе за Испания?
Емерик Жан Луи Жерар Алфонс Лапорт Февр, по-известен като Емерик Лапорт, е роден в Ажен (Франция). Той е вторият син от брака, сформиран от Лионел и Мари-Жозе Лапорт. Баща му Лионел Лапорт е бил работник в супермаркет, а майка му Мари-Жозе е работила като фризьорка. Дядо му по бащина линия, Пиер Лапорт, е бил играч по ръгби, а дядо му по майчина линия, Жак Дюпон, виден местен тенисист. Единствената му връзка с Испания е договорът му с по-ниските категории на Атлетик, Билбао.


Той се присъедини към клуба на Атлетик, през 2009 г., след като привлече вниманието в приятелски турнир, през февруари. През сезон 2009-2010 г., тъй като той все още не беше на 16 години – минималната възраст за игра извън родната си страна, той играе под наем, във френския Авирон Байон. Въпреки, че редовно тренира, с кадетския А отбор, на Атлетик Клуб.

През 2010 г. се присъединява към юношеските отбори на клуб Атлетик. През февруари 2011 г., след като изигра приятелски мач с първия отбор, подписа първия си професионален договор като юноша. През април 2011 г. той е обявен за национален шампион, за играчи под 18 години.


След като започна сезон 2012-13 в Билбао Атлетик, на 28 ноември той дебютира с първия отбор, трениран от Марсело Биелса, в мач от Лига Европа, срещу Апоел Кирят Шмона. Той бързо стана редовен в съставите, за да играе като централен или ляв бек.
През 2018 г. той подписа с Манчестър Юнайтед, а през 2023 г. беше потвърдено подписването му с Ал Насър за около 27 милиона евро.

Лапорт започва международната си кариера във Франция. Има повече от 50 мача за френските, младежки отбори (единадесет пъти с U-17, девет с U-18, дванадесет с U-19 и деветнадесет с U-21) и пристигането му в „Ла Роха“ може да се обобщи в едно изречение: „Умори се да чака“.

Източник :La Razon